Maak een afspraak
ExtranetA-Z indexOnline aanvragen
Print this page

Ongeschikt/onbewoonbaar

Als u als huurder of een andere belanghebbende meent dat uw/een huurwoning ernstige tekortkomingen vertoont, dient in eerste instantie per aangetekende brief de eigenaar hiervan op de hoogte gebracht worden. Daarin verzoekt u de eigenaar de nodige herstellingen uit te voeren.

Als u als eigenaar weigert of niet reageert, kan u deskundig advies of een woningonderzoek aanvragen.

Als bewoner van een ongeschikte of onbewoonbare woning kan u een onderzoek tot ongeschiktheid of onbewoonbaarheid aanvragen.

De woningcontroleur onderzoekt de klacht en kan de procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring opstarten via een adviesaanvraag bij Wonen-Vlaanderen dienst Woonkwaliteit.

Wonen-Vlaanderen voert een technisch onderzoek uit van de woning. De inspecteur adviseert de burgemeester over ongeschiktheid en/of onbewoonbaarheid van de woning. Met een besluit kan de burgemeester de woning ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaren:

Ongeschikt: de woning heeft minstens 15 strafpunten, deze kan je in het technisch verslag terugvinden

Onbewoonbaar: de bewoning houdt een veiligheids- en gezondheidsrisico in.

Wordt je woning ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard dan komt ze terecht op de ‘Vlaamse Inventaris van, Ongeschiktheid en Onbewoonbaarheid’ (VIVOO).

Als eigenaar van een ongeschikte of onbewoonbare woning is het de bedoeling om de woning zo snel mogelijk in orde te brengen. Als de woning na 1 jaar nog steeds op de inventaris staat, is er een gemeentelijke heffing voor ongeschikte en onbewoonbare woningen verschuldigd.

Ongeschikt/onbewoonbaar Nieuwe Gemeentewet

Betekent uw woning een acuut gevaar voor de openbare veiligheid en/of de gezondheid voor de bewoners, dan kan de burgemeester op basis van de Nieuwe Gemeentewet ook rechtstreeks een besluit tot onbewoonbaarheid nemen zonder voorafgaand technisch verslag. Zo'n beslissing wordt bijvoorbeeld genomen na een brand. Het voordeel van deze procedure is dat er sneller kan ingespeeld worden op probleemsituaties en bovendien kan ze ook ingeroepen worden bij gebouwen zonder woonfunctie (bv. een fabriekspand).

Aanvraag woningcontrole - procedure ongeschiktheid/onbewoonbaarheid

De aanvraag om de procedure ongeschiktheid/onbewoonbaarheid op te starten, kan enkel uitgaan van een belanghebbende bv. een bewoner, het gemeentebestuur, het OCMW,…

Conformiteitsattest

Dat attest bevestigt dat de huurwoning voldoet aan de Vlaamse kwaliteitsnormen inzake veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit. Het attest is niet verplicht maar kan een bevrijdende werking hebben ingeval strafrechtelijke vervolging bij niet-conforme verhuring.

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.