Maak een afspraak
Print this page

Eikenprocessierups

Als gevolg van de klimaatopwarming wordt Limburg sinds midden jaren negentig regelmatig gekweld door (eiken)processierupsen. Deze plaaginsecten vreten eikenbomen kaal en zorgen met hun haartjes voor heel wat jeukhinder. Daarom verwijdert de technische dienst alle nesten op openbaar domein. Bij overlastproblemen in je eigen tuin contacteer je best een professionele firma.

Wat is een eikenprocessierups?

eikenprocessierupsDe eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. Na de paring legt het vrouwtje haar eitjes op de jonge takken van zomereiken. Tussen half april en begin mei, wanneer de eerste jonge blaadjes opduiken, kruipen uit deze eitjes eikenprocessielarven.

Vanuit hun gezamenlijk nest trekken deze rupsen vooral ’s avonds in een langgerekte optocht naar jonge bladeren in de kruin van de boom. Vandaar de naam processierups.

Vanaf midden juli verpoppen de rupsen. Begin augustus vliegen uit de poppen onopvallende nachtvlinders die slechts enkele dagen overleven. Net voldoende tijd om zich voort te planten en nieuwe eitjes te leggen.

Wanneer en hoe zorgt de processierups voor overlast?

Processierupsen zijn actief tussen midden april en half juli. Elke larve ondergaat zo’n vijf vervellingen, waarbij ze steeds meer minuscule brandharen krijgt en voor alsmaar meer problemen zorgt. Een volwassen eikenprocessierups telt er meer dan 500.000.

Deze kleine brandharen kunnen zich met hun weerhaakjes vastzetten op de huid. Ze veroorzaken zo irritatie, jeuk en rode uitslag. Krijgt u haartjes in uw ogen, dan kunnen deze ontsteken. Brandharen komen ook gemakkelijk in de lucht terecht door het loswaaien uit nesten.

Oude nesten van processierupsen zitten vol met brandhaartjes en kunnen nog geruime tijd voor overlast zorgen.

Wat doe je bij overlast?

De meest doeltreffende methode bestaat uit het wegbranden of opzuigen van de rupsen en hun nesten. Dit gebeurt liefst zo vroeg mogelijk wanneer de brandharen nog niet ontwikkeld zijn. De bestrijding van processierupsen op openbaar domein gebeurt door de technische dienst. Merk je een nest op openbaar domein op? Verwittig dan onze technische dienst via ons meldingsformulier. Voor de bestrijding van processierupsen op privéterrein contacteer je best een professionele verdelgingsfirma.

Vermijd contact en hou ook kinderen of huisdieren uit de buurt van het nest. Draag nauwsluitende kledij in de buurt van een aangetaste boom.

Had je toch contact met brandharen? Krab of wrijf dan niet, maar spoel je huid overvloedig met water. Was indien nodig ook grondig je kleren. Raadpleeg bij blijvende irritatie een dokter.

Omwille van de brandhaartjes mijden heel wat dieren de eikenprocessierups. Toch kent ze nog heel wat natuurlijke vijanden zoals de sluipvlieg, sluipwesp, bepaalde vogelsoorten, kevers en roofwantsen. Ingrepen zoals het hangen van nestkastjes en het plaatsen van insectenhotels, kunnen deze natuurlijke vijanden naar je tuin lokken.

Wat doe je vooral niet?

  • Bestrijd een nest nooit zelf met een brander.
  • Spuit nesten niet weg met een hogedrukreiniger. De brandharen verspreiden zich via de lucht en kunnen nadien nog lang voor overlast zorgen.
  • Gebruik geen pesticiden. Deze schaden mens en milieu.

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Onze diensten werken op afspraak.
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.