Kapel Onze Lieve Vrouw van Banneux
Naar aanleiding van de jaarlijkse processie die eind jaren veertig van de vorige eeuw door de straten van Berbroek trok, werd op de plaats van de huidige kapel telkens een tijdelijk rustaltaar opgebouwd door wijlen August Buekers en wijlen Albert Liefsoons. Dit rustaltaar moest de dragers en deelnemers van de processie een rustpauze bieden.
Geldinzamelingsactie
Zo ontstond het idee om op deze plek een kapel te bouwen. Er werd na veel overleg een geldinzamelingsactie georganiseerd om de bouw van de kapel mee te ondersteunen. De materialen voor de bouw van de kapel werden geschonken en geleverd door verschillende
instanties en door mensen uit de omgeving. De omheining in smeedijzer rondom de kapel is afkomstig van de jongensspeelplaats van de basisschool van Berbroek. De plaveien in de kapel zijn restanten van de vloer die in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk van Berbroek lag. De glasramen in lood in de zijgevels komen ook van restanten uit de verbouwing van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk van Berbroek.
Bouw kapel
Halfweg het jaar 1951 begon men met de bouw van de kapel. Veel helpende handen hebben hieraan meegewerkt. Jozef Peeters en Marcel Gijbels namen de bouw- en metselwerken voor hun rekening. Albert Vos en zijn broer Alfons stonden in voor de schrijnwerkerij van het dak. Clement Liefsoons zorgde voor de bepleistering, terwijl Jozef Gijbels verantwoordelijk was voor het smeedwerk op de deur. Jozef Bosmans tenslotte was verantwoordelijk voor de witte Franse steen en het binnenaltaar. Alle helpende handen van toen zijn intussen overleden.
Bisschop van Luik-Limburg
Na de voltooiing van de bouwwerken werd de kapel in 1952 plechtig ingewijd door de Bisschop van Luik-Limburg, Mgr. Kerkhofs, die een gewijde steen plaatste in het altaar. Vanaf toen werd de kapel een jaarlijkse stop- en rustplaats tijdens de processie. In de daaropvolgende jaren werd er begin mei nog steeds een plechtigheid gehouden voor het openen van de Maria- en meimaand.
Schenkingen
De mensen die de kapel bezochten konden via het offerblok een centje schenken aan de kapel. De lichtkrans rond het Mariabeeld in de kapel heeft hierdoor de voorbije decennia honderden uren gebrand voor de genezing van zieken, een goede afloop bij medische ingrepen, goede examenresultaten en vele andere gelegenheden. Jaarlijks werd het offerblok gelicht en werd hiervan een jaarverslag opgemaakt. Met deze schenkingen werd in 2021het dak van de kapel vernieuwd en de oude eiken toegangsdeur gerenoveerd. Eind jaren zeventig werd in samenspraak met de toenmalige pastoor wijlen E.H. Jozef Menten al het koperwerk, dat zich in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk van Berbroek bevindt, behandeld en van een coating voorzien. Hierdoor moet dit koper nooit meer jaarlijks opgepoetst worden, wat toch telkens een intensief karwei was.
Feestelijke herdenking
Op zondag 15 mei 2022 wordt om 11 uur het zeventigjarig bestaan van de kapel plechtig herdacht en gevierd. Een gedenkplaat wordt onthuld en aan de aanwezigen wordt een receptie aangeboden. Het initiatief komt van Freddy Reniers samen met de buurtbewoners.
Het stadsbestuur verleent voor de viering financiële en logistieke ondersteuning. De organisatoren bedanken alle sympathisanten van de Kapel en vooral wijlen Louisa Robben, wijlen Julia Somers en Jacqueline Jamar die de afgelopen decennia de kapel onderhouden hebben en daardoor een mooi stukje nostalgie en patrimonium bewaard hebben voor de toekomst.
Dit artikel is het resultaat van een interview met Jozef Liefsoons, afgenomen door Paul Vanderstraeten en Freddy Reniers.
Foto's: archief André Smeets en Paul Vanwetswinkel.
Artikel uit het Belang van Limburg, 20 oktober 1952 (archief Paul Vanwetswinkel)