Maak een afspraak
Print this page

Buurtgerichte zorg: Schakkebroek

Inspraakmoment

In het kader van het project Zorgzaam Schulen, dat gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid en de sociale opbouwwerkorganisatie SAAMO, opende eind vorig jaar de maandelijkse ontmoetingsplaats Buurtcirkel@Schulen. Het project wordt nu verder uitgerold naar de andere Herkse dorpen. Schakkebroek is het volgende dorp dat aan de beurt komt.

De voorbereidingen voor de opening de Buurtcirkel@Schakkebroek worden opgestart. Hiervoor rekent dienstencentrum De Cirkel op de medewerking van de inwoners van Schakkebroek. Elke maand wordt er een laagdrempelig ontmoetingsmoment gecreëerd in het cafetaria in Schakkebroek. Daarbij wordt het zorgaanbod dichterbij gebracht en is er specifieke aandacht voor de nieuwe bewoners.

Hoe deze maandelijkse Buurtcirkel er precies moet uitzien en waar dit moet plaatsvinden, bepalen de inwoners van Schakkebroek beter zelf.
Welke activiteiten zie jij graag georganiseerd? Wil je misschien zelf een taak als vrijwilliger opnemen? Weet jij welke concrete noden er nog zijn? Of op welke manier de mensen samengebracht kunnen worden? Welke professionele zorginstellingen worden hierbij betrokken? Welke andere vragen zie je graag beantwoord? De bal wordt eigenlijk volledig in jouw kamp gelegd.

Geprikkeld?

Kom dan naar het inspraakmoment op dinsdag 19 maart om 14 uur in de Amandinazaal. Iedere Schakkebroekenaar is van harte welkom.
 

Buurtgerichte zorg Schakkebroek

Om de situatie in Schakkebroek in kaart te brengen werden in de periode van juni tot december 2020 alle nuttige cijfers en gegevens verzameld en waren er babbels met buurtbewoners, kinesisten, thuisverpleegkundigen, huisartsen en verenigingen. Enkele conclusies en mogelijke toekomstige acties.
In Schakkebroek leeft het Limburggevoel in het klein.

Schakkebroek telt 1929 inwoners en wordt gezien als een rustig, landelijk gebied waar bewoners zich thuis voelen. Net als elders stijgt het aandeel ouderen. Eén op de drie inwoners zijn alleenstaanden of éénoudergezinnen. Er bestaat een gezond buren/buurt-netwerk in Schakkebroek. Samengevat: het samen-leven wordt in Schakkebroek positief ervaren!

Toch wijken heel wat inwoners voor allerlei diensten en hobby’s uit naar aangrenzende dorpen als Stevoort en Nieuwerkerken. Het feit dat de verbinding met Herk centrum als slecht wordt ervaren (er is nauwelijks openbaar vervoer) speelt hierbij zeker een rol. Ouders met (jonge) kinderen ervaren de doorgangswegen ook als (fiets-)onveilig. Nochtans werden voorbije jaren op een aantal straten fietssuggestiestroken aangelegd en werden er verkeersremmende maatregelen genomen.

Doorverwijskaartjes

Niet iedere Schakkebroekenaar heeft het helaas financieel even breed zoals blijkt uit de cijfers over verhoogde terugbetaling van de mutualiteiten, een hogere vraag naar verwarmingstoelage en schooltoelage. Anderzijds is het opvallend dat de vraag naar ondersteuning zoals leefloon, budgethulp en voedselpakketten klein(er) is. Is het hulpaanbod onvoldoende bekend? Via zogenaamde doorverwijskaartjes kunnen onder meer thuisverpleegkundigen, poetshulpen, wijkagenten en huisartsen voortaan makkelijker hulpvragen noteren en doorgeven. 


Nood aan meer ontmoeting

Heel wat inwoners geven aan dat er meer nood is aan ontmoeting; zowel fijne ontmoetingsplaatsen als leuke ontmoetingsactiviteiten. Vooral voor kinderen en jongeren. Hierin zelf een actieve rol opnemen ligt voor heel wat inwoners moeilijk gezien hun drukke beroeps- en sociale leven. Het gemeentebestuur is bereid om, bij voorkeur in samenwerking met lokale verenigingen of inwoners, kleinschalige activiteiten te organiseren. Zo stak dansschool Dance Images al wel een leuke interactieve wandeling in elkaar. Daarnaast komen Schakkebroekenaren elkaar vooral tegen aan de schoolpoort en in/aan de lokale Spar. De Amandinazaal blijft eveneens een belangrijke ontmoetingslocatie, maar vooral de beperkte toegankelijkheid maakt de zaal minder aantrekkelijk. De vervallen jongensschool wordt echt als storend ervaren.

Dorpscentrum

Algemeen zijn de Schakkebroekenaren van mening dat het dorpscentrum zeker een opwaardering verdient. Een nieuwe brasserie is eveneens van harte welkom! Ook hierin zijn inmiddels de eerste stappen gezet. Samen met de kerkfabriek wordt bekeken op welke manier het centrum kan worden verbeterd en versterkt. Een nieuwe parochiezaal is hier één onderdeel van. Tegelijk loopt er in heel Herk-de-Stad een participatietraject over een mogelijke herbestemming of gedeeld gebruik van de kerken. Hierover lees je meer op pagina 6. Tot slot is het restauratiedossier voor het Amandinahuis gestart.


Burenhulp; het kleine helpen 

De buurtbewoners in Schakkebroek staan voor elkaar klaar en helpen elkaar, zeker in noodgevallen. De inwoners geven ook de voorkeur aan deze burenhulp boven in het inschakelen van derden. Zowel het aanbod van het OCMW, het dienstencentrum als professionele zorg- en hulpinstellingen in het algemeen is minder bekend. Eens men hierop een beroep doet, is men wel tevreden over de dienstverlening en voelt men zich goed geholpen.
 

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
Morgen
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Onze diensten werken op afspraak.
Morgen
tot uur Onze diensten werken op afspraak.
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.