Buurtgerichte zorg
Hoe pak je als lokaal bestuur eenzaamheid aan? Hoe realiseer je verbinding tussen buurtbewoners? Hoe zorg je dat hulpvragen van bewoners worden beantwoord? Hoe kan je ouderen bijstaan in kwaliteitsvol wonen op hogere leeftijd? Hoe versterk je het netwerk van éénoudergezinnen? Hoe verhoog je de kennis bij burgers over hun rechten? Hoe kan iedereen bijdragen aan een warme samenleving? Veel ‘hoe-vragen’ die je waarschijnlijk niet vreemd in de oren klinken. Vereenzaming, vergrijzing en individualisering zijn tendensen die ons allen bezighouden.
Herk-de-Stad wil investeren in een lange termijnvisie voor welzijn om een effectief antwoord te bieden op die tendensen in onze samenleving. Het dienstencentrum ‘De Cirkel’ brengt senioren samen door een groot aantal activiteiten en diensten te organiseren. Het Huis van het Kind is zowel een ontmoetings-als informatieplaats voor ouders en hun kinderen. Maar er is meer nodig.
De coronacrisis toonde al aan de Herkenaren veerkrachtig zijn als het erop aankomt. Vrijwilligers hielpen bewoners die het moeilijk hadden, het Sociaal Huis contacteerde alle 75-plussers en zorgvragen werden opgepikt. Die lijn willen we in de toekomst doortrekken.
Op weg naar zorgzame buurten
Het concept ‘zorgzame buurt’ werd in 2017 gelanceerd door de Vlaamse regering. Het verbeeldt een toekomstvisie waarbij de warme buurt een thuis is voor iedereen, ook voor degenen die het wat moeilijker hebben in onze samenleving. Een plaats waar ontmoeting, aandacht voor mekaar en professionele omkadering vanzelfsprekend zijn.
Herk-de-Stad werkt samen met met Samenlevingsopbouw ‘RIMO Limburg’ om op weg te gaan naar die zorgzame buurten. Dit kadert in een tweejarige samenwerking. De aanpak die we daarvoor uitbouwen heet ‘buurtgerichte zorg’. Dit is een structureel proces waarbij verbinding gemaakt wordt tussen lokale besturen, bewoners, verenigingen en diensten. Stapsgewijs worden er met die actoren acties opgezet om hulp- en dienstverlening korter bij onze bewoners te brengen en de samenhang in buurten te versterken.
Met deze aanpak werd in 2021 gestart in Schakkebroek. Eerst is er een buurtanalyse: door cijfers te verzamelen en gesprekken met bewoners te organiseren, wordt een beeld gevormd van wat er leeft, wat de krachten en de noden zijn van de buurt. Die analyse leidt op zijn beurt tot concrete acties.
Deze aanpak wordt nadien uitgebreid naar de andere kerkdorpen van Herk-de-Stad.
Hieronder kan je de conclusies nalezen per deelgemeente.