Zwerfkatten
Overpopulatie zwerfkatten vermijden
Heeft u zwerfkatten in de buurt en wil u een een overpopulatie vermijden?
Meld het zwerfkattenprobleem aan de dienst leefmilieu (013 38 03 06) of via leefmilieu@herk-de-stad.be.
Een medewerker van het dierenasiel komt vervolgens ter plaatse en vangt de zwerfkat(ten). Het dierenasiel laat ze door een dierenarts steriliseren/castreren en laat ze terug vrij op dezelfde plaats. De steriele katten krijgen een knipje in het oor. Dit onderscheidt hen van de dieren die nog niet werden geholpen.
Op meerdere locaties binnen de gemeente zijn er schuilhokjes geplaatst zodat de zwerfkatten beschutting kunnen zoeken. De zwerfkatten worden ook gevoederd door vrijwilligers.
Huiskatten
Bent u de trotse eigenaar van een huiskat? U laat uw huiskat best onvruchtbaar maken want:
- gecastreerde katers worden rustiger, vertonen minder zwerfgedrag en vechten minder, waardoor de kans kleiner is dat ze besmettelijke ziektes oplopen, zoals kattenleucose en kattenaids
- katten hebben na sterilisatie minder kans op tumoren, schijnzwangerschappen en baarmoederkanker.
Het steriliseren/castreren van huiskatten is geen taak van het gemeentebestuur maar van de eigenaar. Neem daarvoor contact op met uw dierenarts.
Elke kat die wordt verkocht of weggegeven moet sinds 1 september 2014 gechipt, geregistreerd en ook gesteriliseerd zijn. Deze verplichting geldt voor iedereen (asielen, kwekers en particulieren).
Op 1 april 2018 werd deze sterilisatieplicht uitgebreid. Vanaf die datum moet elke kat, voor de leeftijd van 5 maand oud en/of voor verkoop of adoptie gesteriliseerd/gecastreerd worden.
Via de jaarlijkse valentijnsactie geeft het gemeentebestuur een korting voor de sterilisatie/castratie van je kat.
Als u een kat bij uw thuis wilt opvangen, adopteer er één in een asiel. Een asielkat wordt door een dierenarts ontwormd, behandeld tegen vlooien, gesteriliseerd/gecastreerd, met een microchip geïdentificeerd, geregistreerd in een databank, gevaccineerd en gesocialiseerd.
Het is aangewezen om je eigen huiskat op de één of andere manier te merken om eventuele misverstanden en verwarring met zwerfkatten te voorkomen. Dit kan op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld met een bandje, een tatoeage of een chip.