Melden vermeend bouwmisdrijf
We willen allemaal in een leefbare en veilige omgeving wonen. Daarbij is het belangrijk dat burgers zich aan de regels houden. De stad is dan ook verplicht om toe te zien dat wetten en regels worden nageleefd en treedt zo nodig handhavend op.
Zo ook op het vlak van de omgevingsmaterie, waarbij handhaving geldt als het sluitstuk van het omgevingsbeleid. Zonder in te zetten op handhaving bestaat de kans dat het gekozen beleid dode letter blijft. Omgevingshandhaving is erop gericht om de goede ruimtelijke ordening te bewaren, mens en milieu te beschermen, de leefkwaliteit in het algemeen te verbeteren en misdrijven en inbreuken in de toekomst te vermijden. Handhaving is geen doel op zich, maar een middel om het doel te bereiken.
Inzake omgevingshandhaving, de relevante regelgeving en de aanpak op Vlaams niveau kan je heel wat informatie vinden op https://omgeving.vlaanderen.be/nl/inspectie-en-handhaving.
Binnen de stad werden de handhavingsprioriteiten vastgesteld in de gemeenteraadszitting van 19 juni 2023. Hieronder vind je het betreffende besluit en het bijhorende overzicht van handhavingsprioriteiten
Handhavingsprioriteiten
Handhavingstraject
Vaststelling handhavingsprioriteiten
Bij de aanpak van schendingen primeert de redelijkheid. Om effectief tot een goede ruimtelijke ordening te komen en onaanvaardbare risico’s of hinder voor mens en milieu te vermijden, zijn preventie en herstel belangrijker dan sancties.
Heb je een potentieel bouwmisdrijf opgemerkt, kan je dit steeds melden via het onderstaande formulier.
Twijfelt je zelf over het verboden of vergunningsplichtige karakter van de bepaalde werken, neem dan contact op met de dienst Omgeving.