Maak een afspraak
Print this page

Den Arendt

‘Den Arendt’ bakkerij Brems in de Hasseltsestraat


In 1679 stond aan het begin van de Hasseltsestraat het huis met de naam ‘Den Arendt’. Tijdens de grote brand van Herk werd deze woning gevrijwaard, dit ten koste van mensenlevens. Rond 1830 is de woning samen met de naastliggende Pelikaen eigendom van de Hertoghe Judocus, een rentenier uit Graesen. Van 1847 tot 1890 was de Rijkswacht er gevestigd.

In 1890 trekt bakker Leopold Corthouts in het gebouw als bakker. Het werd ook een café en winkel. Leopold baatte verderop in de Hasseltsestraat al acht jaar lang een bakkerij uit. Leopold Corthouts werd geboren in Zolder. Hij en zijn echtgenote Carolina Vaes hadden een groot gezin. Leopold was ook ‘koopman in cigaren en liqueuren’. Op 23 juli 1902 verhuist bakker Corthouts naar de Kapelstraat in Hasselt.

Op 21 november 1902 neemt Alfons Brems de zaak over. Hij is geboren in Zelem en zijn vrouw Maria BernardinaVandermeer is van Kwaadmechelen. Zij huwden in 1895 in Antwerpen. Hun dochter Margareta werd geboren in Antwerpen in 1896. Zoon Gustaaf Alfons, geboren in Lummen in 1899, sterft in 1904 op 5 jarige leeftijd. Zoon Isidoor werd in 1901in Lummen geboren. Het gezin woont op dat moment in de Ketelstraat 11 in Lummen. In 1904 wordt Maurice geboren in Herk. Ze hebben een café, een winkel en een bakkerij en ook al een bakkersauto en telefoon.

Deze graffiti is opdringerig in het marktbeeld maar brengt wel geld op. NAAIMACHIENEN SINGER 9 GROOTE MARKT 9 HASSELT

Het Neuws der Week - Achtste jaargang Nr 29 Zondag 19 Juli 1908

Zeer belangrijk bericht De ondergeteekende heeft de eer het geacht publiek van Herck-de-Stad en omstreken ter kennis te brengen, dat hij een magazijn komt te openen van: porcelein, ijzer- en aardewerk, verlaktgoed, borstels, enz. Daar deze waar rechtstreeks uit het grootste fabriek des lands komt, kan hij aan de laagste prijsen verkoopen. Groote vermindering van prijs aan de winkeliers. Door zijne goede waar en beste koop, hoopt hij de gunst van eenieder, te verwerven. Onmogelijke concurrentie, Vriendelijk aanbevelend, A. BREMS, bakker, Herck-de-Stad.

Leest hier !

Ondergeteekende, A. BREMS, bakker, laat aan zijne talrijke kalanten weten, dat bij hem zooals vroeger, bakkerskolen te verkrijgen zijn ; ook maakt hij bekend, dat er bij hem alle uren van den dag, brood of iets anders kan in den oven gezet worden aan den prijs van 4 centiemen het stuk. Door zijne zuivere en spoedige bediening hoopt hij de gunst, zooals vroeger, van eenieder te blijven genieten, A. BREMS, bakker Markt Herck-de-Stad

De zaken moeten goed gegaan hebben want zij besluiten de woning af te breken voor een nieuwbouw.

In Het Nieuws der Week vinden we het volgende:

Verkoop van pannen en andere materialen van afbraak te Herckde-Stad. Donderdag 28 April 1932 om 2 u. op verzoek van M. Alf. Brems bakker te Herck-de-Stad zal de notaris Warnants openbaar verkoopen op de markt te Herck-de-Stad: 5000 pannen verdeeld in koopen , verschillende koopen kareelsteenen, een groote hoeveelheid deuren en vensters, arduin steenen, verschillende koopen eiken kepers, balken en bruggen, eenige koopen brandhout, 2 poorten voor schop, 2 koopen strooi, 2 winkeltoogen en winkelschappen. En verder andere materialen. De koopen tot 50 franken af te betalen.

Voor de nieuwbouw schenken zij elk van de drie kinderen hun deel. Tijdens de bouwwerken gaan ze in ‘Het Hof’ wonen.

De drie kinderen bouwen elk hun huis naast elkaar. Als architect nemen zij G. Vossius uit Luik die op dat ogenblik zeer gewaardeerd is. Zijn naam staat op de gevel. De stijl van deze architect is modernistisch. De steen met de naam van architecte “G. Vossius architecte” krijgt alvast een plaatsje in het nieuwe gebouw.

Rechts tegen ‘De Valk’ bouwt dochter Margareta. Zij huwt in 1922 in Herk met André Vanbeckevoort. Die was een tijdje molenaarsgast in de Herkermolen. Daarna werd hij militair. Hij maakte de gevechten rond de forten van Luik mee. Hij werd vier jaar lang gevangen gehouden in het kamp van Münsterlager. Nadien bleef hij militair. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij opnieuw gevangen genomen. Margareta baatte een textielwinkel uit. De woning van André Vanbeckevoort bleef bewoond tot juist voor de afbraak. Zoon Isidoor, van opleiding ook bakker, bouwt het middenste deel. Hij huwde in 1925 in Lummen met Maria Vancluysen. Zijn kruidenierswinkel is ook een ambachtelijke chocolaterie. Tijdens de paasperiode werden figuurtjes en eieren in chocolade gemaakt en rond 6 december veel lekkere Sinten. De woning van Isidoor en Maria Vancluysen werd na hun dood verhuurd.

In 1933 vinden wij het volgende in Het Nieuws der Week:

DE FIJNSTE LIKEUREN zijn van heden af te verkrijgen bij Is. Brems-Vancluysen Herk-de-Stad

Zoon Maurice bouwt links op de hoek de bakkerij. Hij trouwt in Schulen met Hubertine Raymakers in 1933. Ze hebben elf kinderen waarvan er een sterft. Enkele kinderen zetten later de zaak verder. Het vak werd geleerd in de bakkerijschool in Antwerpen. Isidoor en Emile volgden er les. Bakker was vader Maurice samen met zoon Isidoor. Emiel Termonia was helper en daarna ook nog Antoine Hermans en Frans Gemis.
 

 

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
Morgen
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Onze diensten werken op afspraak.
Morgen
tot uur Onze diensten werken op afspraak.
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.