Maak een afspraak
Print this page

De Groenvink

In de Keernestraat, ter hoogte van huisnummer 47, staat een gemoderniseerde vierkantshoeve. De naam van deze hoeve ‘De Groenvink’ klinkt de meeste Herkenaars bekend in de oren als de boerderij waar de familie Peeters opgroeide. Enkele jaren terug werd deze door een lid van de familie verkocht aan nieuwe eigenaars. Wij zochten wat op en gingen ook ten rade bij Fons Peeters of ‘Fons van de Groenvink’ die ons over de hoeve heel wat kon vertellen.

Aan het begin van de 19e eeuw was het goed De Groenvink de eigendom van de beroemde soldaat en sabeldrager Peter Kenens (°30.04.1790), die nog meevocht in het leger van Napoleon. Hiervoor ontving hij het ereteken van ridder van het Franse Erelegioen. Na de val van Napoleon diende hij in het leger van Koning Willem van Oranje en in 1830 stond hij bij de gevechten in het park van Brussel aan de zijde van de Nederlanders. Peter Kenens ontving vanwege Koning Willem I het ridderkruis in de Willemsorde. Na de Belgische onafhankelijkheid nam hij dienst in het nieuwe Belgische leger als majoor in het 2e Regiment Lanciers. Later zou hij het nog brengen tot Kolonel van de Rijkswacht. Hij werd bekroond tot ridder in de Leopoldsorde. Zo bekwam Peter Kenens drie belangrijke eretekens vanwege drie vorsten uit drie verschillende landen. Tenslotte was Kenens ook nog een tijd lang lid van de Provincieraad van Limburg.

Burgemeester Pierre Vliegen

Na zijn overlijden op 7 februari 1852 kwam de Groenvink in handen van de legendarische Herkse burgemeester Pierre Vliegen. Vliegen werd burgemeester van Herk-de-Stad in 1848, bouwde en bewoonde het prachtige gebouw aan de Markt 19 (waar vandaag de gemeenteraden in plaats vinden). Hij dreef daar een brandewijnstokerij. Op de Groenvinkhoeve hield hij runderen die gevoederd werden met de uit zijn brandewijnstokerij afkomstige draft. Zo had de boerderij weeral mest om het omliggende land mee te bewerken. Mondelinge overlevering wil dat Pierre Vliegen dagelijks van zijn woning aan de Markt naar de Groenvink hoeve trok. Fons Peeters vertelt ons over de initialen PVG (afkorting voor Pierre Vliegen-Ghysen) die hij nog terugvond op het goed.

Roofoverval

Volgens Fons Peeters was er in die tijd plaats voor twee pachterhuishoudens op de Groenvink. Na het overlijden van Pierre Vliegen in 1872 komt het goed in handen van zijn zoon Emile. Deze onfortuinlijke zoon geraakt in moeilijke papieren en overlijdt relatief jong. Het goed komt daarna in handen van de familie Govaerts uit Zichem. Deze familie heeft het goed verpacht aan Door Bruyninx die de pacht liet liggen omdat hij een huuropslag van acht frank voor de achterste stallen te duur vond. Na hem en vanaf 1919 heeft Calixte Somers de hoeve dan gepacht en dit tot in 1931.

In die periode vond er een roofoverval plaats op de Groenvink.

eind 1928 :

Herck-de-Stad - BRUTALE INBRAAK.

- In den nacht van Vrijdag op Zaterdag rond half twaalf, is alhier een brutale inbraak met diefte gepleegd bij den landbouwer C. Somers, die sedert eenige jaren de winning “Groenvink”  uitbaat. Deze winning is gelegen op een kilometer afstand, links van de groote baan Herck-Halen, op de grens der gemeenten Herck-Donck.

Zes bandieten, waaronder één gemaskerde, drongen de woning binnen, en kwamen eerst in de slaapkamer der kinderen terecht, vanwaar ze zich onmiddellijk terugtrokken om de ouders, die middellerwijl wakker werden op

hun bed terug te werpen. Onder doodsbedreigingen dwongen ze de pachteres de bergplaats van het geld te wijzen. De pachter mocht zich niet verroeren en terwijl twee bandieten de wacht bij hem hielden, roofden de anderen eene belangrijke som geld.  De rijkswacht heeft een onderzoek ingesteld. (Uit : Nieuws der Week)

 

Pachter vermoord

Vanaf 1 maart 1931 konden Theodoor Peeters en zijn echtgenote Clara Bruyninckx (afkomstig van Testelt) de hoeve pachten. Theodoor Peeters kreeg het als landbouwer zwaar te verduren tijdens de tweede wereldoorlog. Hij diende vaak en veel van zijn oogst af te staan aan de bezetter en dit dreef hem als het ware in de armen van het verzet. In september 1944 geraakte Theodoor vermist en later werd zijn door de Duitse bezetter vermoorde lichaam teruggevonden. Zijn gezin van negen kleine kinderen bleef verweesd achter. Tezamen met de kinderen sloeg moeder Peeters de handen aan de ploeg en de familie werkte keihard. Na enkele moeilijke jaren kreeg moeder dan toch oorlogsschade uitbetaald en hiermee kocht zij in 1948 het goed De Groenvink van de familie Govaerts.

Renovaties

En de Peetersen wisten van aanpakken. Het oude lemen hoofdgebouw werd gesloopt en vervangen door een nieuw bakstenen gebouw. Ook de rest van de hoeve kreeg een grondige beurt en de omliggende velden werden bewerkt zoals alleen een echte vakman-boer dit kan. Momenteel heeft de hoeve alweer een grondige renovatie achter de rug en wordt er een nieuw hoofdstuk geschreven.

 

Bart Gruyters

 

 

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
Morgen
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Onze diensten werken op afspraak.
Morgen
tot uur Onze diensten werken op afspraak.
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.