Maak een afspraak
ExtranetA-Z indexOnline aanvragen
Print this page

Maurice Boux

Op 6 september 1928 werd de kleine Maurice als elfde en jongste kind geboren in het gezin Filip en Octavie Boux – Hoebrechts. Drie kinderen: Louis, August en Germaine waren op jonge leeftijd overleden voor zijn geboorte. Als volwassene was hij niet groot van gestalte. Hij werd dan ook steevast door confraters en parochianen "Bouxke" genoemd.

In de kleuterklas zat hij bij de Zusters Annonciaden. Zijn lager onderwijs volgde hij vermoedelijk in de gemeenteschool van Bost.

Na zijn humaniora (Grieks/Latijnse) in het O.L.V. College, Broekstraat, Tienen (Retorica 1948) trad hij in bij de Paters Dominicanen of Orde der Predikheren (Latijn: Ordo Praedicatorum, O.P.) . Hij legde zijn kloostergeloften af (werd geprofest) op 09/09/1949 onder de kloosternaam Dalmatius (Dalmaas).

Tot priester gewijd in Leuven op 15 september 1954, droeg hij zijn eremis op in de Sint Odulphus kerk van zijn geboortedorp Bost op 19 september 1954.

Drie van zijn zussen traden in bij de Zusters Annonciaden

Jeanne Boux (Zr. Misaël) ° 23/12/1916 † 05/01/1990

Alina Boux (Zr. M. Georgia) ° 12/08/1919  † 14/09/2008

Paula Boux (Zr. M. Misaëlla) ° 23/09/1923 † 25/09/2015

Een dochter van één van zijn broers trad in bij de Zusters van de Christelijke scholen van Vorselaar.

Hij was onder meer pastoor in Genk, parochie Sint-Barbara Eisden en in zijn laatste parochie O.L. Vrouw Geboorte Donk (Herk-de-Stad).

In juli 2001 nam hij afscheid van zijn Parochie in Donk en trok zich terug in het inmiddels afgebroken klooster van de Paters Dominicanen in de Rozenkranslaan, Genk Termien. Hij bleef er nog actief o.a. als bibliothecaris en wijdde zich met overgave aan zijn passie voor genealogie die ik met hem kon delen. Zijn interesse voor de digitalisering, computers en internet kwam hem hierbij goed van pas. Iedere week zakte hij wel een paar keer af naar zijn geboortestreek rond Tienen. Van het klooster in de Rozenkranslaan met de fiets naar het station van Genk, van aan het station in Tienen te voet - ondertussen genietend van een lekker sigaartje - naar het Hagelands Historisch Documentatiecentrum en het stadsarchief op de Grote Markt. Ofwel ging het richting voormalig klooster van de Zusters Passionisten - ook al afgebroken - voor het bijwonen van een lezing over mystiek. Een familiebezoekje hoorde er meestal ook wel bij.

Na de uitvaart op zaterdag 26/01/2013 van twee van zijn confraters, E.P. Frans Brouns en E.P. Rob Moens, verhuisden wij hem naar WZC Huize Nazareth te Goetsenhoven waar hij als laatste van het gezin overleed op 29 maart 2020.

Nog een kleine anekdote : In het klooster was het regel om in de gemeenschappelijke ruimtes niet te roken. Pater Maurice had aan de deur van zijn kamer een bordje gehangen met de tekst : “In deze kamer geldt een rookgedoogbeleid”.

De eerste jaren dat hij in het WZC Huize Nazareth te Goetsenhoven verbleef ging hij voor in de Eucharistieviering in de kapel van het rusthuis alsook regelmatig in St Laurentius kerk van Goetsenhoven en de St Gorgoniuskerk van Hoegaarden. In noodgevallen ging hij ook voor in onze parochiekerk St Genoveva te Oplinter.

Na het overlijden van zijn jongste zus Paula (Zr. M. Misaëlla) die in WZC Keyhof te Huldenberg verbleef en waarmee bijna dagelijks belde ging het zienderogen met hem achteruit.

 

 

 

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
Morgen
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Onze diensten werken op afspraak.
Morgen
tot uur Onze diensten werken op afspraak.
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.