De galg
Wanneer vandaag ergens in de wereld de doodstraf wordt uitgesproken en uitgevoerd, wekt dat wereldwijd afschuw. Zo’n 5 eeuwen geleden hadden vele steden en dorpen in Vlaanderen toch ook een eigen galg waar naar schatting zo’n 5 personen per jaar aan werden opgehangen.
Het ophangen was een attractie van de bovenste plank en de lijken bleven heel lang ter bezichtiging hangen. Naast het daadwerkelijk gebruik, diende de galg of het schavot ook als afschrikmiddel en soms als bewijs van zelfstandigheid van de gemeente. Ze werden in Herk – zoals overal te lande – op goed zichtbare plaatsen geplaatst. Zowel in Berbroek, in Herk als in Schakkebroek was dit langs de hoofdweg bij de stads- of dorpsgrens.
De galg in Berbroek stond op de kruising van de huidige Grotestraat en de Lindestraat aan de grens met Schulen. De “Galgenmolen”, de windmolen die sinds midden jaren 50 van vorige eeuw in Bokrijk staat herinnert hier nog aan omdat ze er tegenover stond. Op de Ferrariskaart, jaren 1776, vinden we “ Cabaret Het Gericht”. Cabaret komt van het Middelnederlands “cambret” wat kamer of kroeg betekende.
Ophanging aan de galg, een niet te missen spektakel.
Op de foto van de Ferrariskaart uit 1776 zie je de locatie van de galg in Berbroek.