Lichaamsafstand
Het feit dat de medische wetenschap kan wat ze kan, is mede te danken aan mensen die hun lichaam na hun overlijden aan de wetenschap schenken. Een overleden lichaam is voor de medische wetenschap nog van groot nut. Elke medische faculteit heeft lichamen nodig voor de opleiding van artsen en voor wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe medische behandelingen. Wie dat wenst kan zijn of haar lichaam schenken aan de wetenschap.
Procedure
Je lichaam schenken aan de wetenschap gebeurt via een universiteit. In Vlaanderen kan je hiervoor terecht bij de medische faculteiten van de verschillende universiteiten.
Om je lichaam te schenken aan de wetenschap moet je een geschreven verklaring opstellen en die bezorgen aan de universiteit van je keuze. Het is belangrijk dat je dit met je naasten bespreekt zodat zij of de begrafenisondernemer na je overlijden de universiteit kunnen verwittigen. De universiteit moet je lichaam binnen de 48 uur na je overlijden kunnen ophalen.
Wie zijn lichaam aan de wetenschap heeft geschonken, kan die beslissing herroepen door een schriftelijke verklaring te bezorgen aan de universitaire instelling in kwestie.
Wat betekent dit voor de familie?
Je nabestaanden kunnen een afscheidsplechtigheid organiseren, maar je lichaam zal daarbij niet aanwezig zijn. Meestal gebruikt men tijdens het afscheid een foto of een betekenisvol aandenken aan de overledene.
Nadat het lichaam door de universiteit terug wordt vrijgegeven, dat kan na een aantal jaren zijn, wordt het overeenkomstig de wens van de overledene en de nabestaanden begraven of gecremeerd. Dat gebeurt in principe in de gemeente waar de overledene voor zijn overlijden gedomicilieerd was. De familie kan hiervan op de hoogte worden gebracht als ze dat wenst.
Meer weten
Wie meer wil weten over zijn lichaam schenken aan de wetenschap kan terecht bij de Universiteit Hasselt:
Universiteit Hasselt
Campus Diepenbeek, Agoralaan - Gebouw D
3590 Diepenbeek
tel. 011 26 81 11
https://www.uhasselt.be/lichaamsdonatie
e-mail: biomed@uhasselt.be