Maak een afspraak
ExtranetA-Z indexOnline aanvragen
Print this page

Zaak starten

Als je een eigen zaak wil starten, dan moet je grondig voorbereid zijn om alle mogelijke kansen op succes te benutten. Informeer je daarom grondig. Dit kan aan de hand van de publicatie 'Mijn eigen zaak: starten met kennis van zaken' van Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Je kan steeds met al je vragen bij de dienst Lokale Economie terecht. Indien zij geen antwoord op je vragen hebben, verwijzen ze je door naar de juiste dienst.

Ook de andere gemeentediensten, zoals de dienst Omgeving en de dienst Leefmilieu, staan na een afspraak voor je klaar..

Vraag gerust advies of hulp bij je dossiers.

Startersinformatie bij een Ondernemingsloket

Er bestaan gespecialiseerde organisaties die je graag van de nodige, correcte startersinformatie voorzien: de ondernemingsloketten. Via deze link kan je het ondernemingsloket in je buurt zoeken.

Elke startende onderneming moet zich inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dit kan je doen bij een erkend ondernemingsloket. Bij inschrijving krijgt je meteen een ondernemingsnummer. Het ondernemingsloket biedt je ook bijkomende diensten aan zoals het vervolledigen van het startdossier en begeleiding bij startersvragen.
 

Startersinformatie bij verschillende instanties

Je bent pas gestart of je denkt er aan een zelfstandige activiteit op te starten? Wanneer je een eigen zaak wil oprichten, dan is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Het is aangewezen dat je over een aantal zaken goed nadenkt vooraleer je van start gaat. Via de Vlaamse Overheid kan je heel wat informatie vergaren, alsook de instanties hieronder kunnen voor jou erg nuttig zijn:

Starten met een eigen zaak

Wanneer je een eigen zaak wil oprichten, dan is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Het is aangewezen dat je over een aantal zaken goed nadenkt vooraleer je van start gaat.

Meer informatie hierover krijg je bij de Vlaamse Overheid.

Sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen

Het RSVZ beschermt het sociaal statuut van zelfstandige ondernemers, vanaf de oprichting van hun zaak tot na hun pensioen. Je kan er terecht met vragen over je rechten en verplichtingen. Ten laatste op de dag van je opening (en ten vroegste 6 maanden vóór je opening) moet je je aansluiten bij een erkend sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.

Meer informatie hierover krijg je bij het Sociaal Verzekeringsfonds voor Zelfstandigen.

Federale overheidsdienst Economie

De Federale Overheidsdienst Economie staat in voor de regulering en de coördinatie van de Belgische economie.

Meer informatie hierover krijg je bij de Federale Overheidsdienst Economie

Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO)

VLAIO is het aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen.

Meer informatie hierover krijg je bij VLAIO.

Unizo

Lokaal bestuur Herk-de-Stad is lid van UNIZO, op deze manier heeft de dienst Lokale Economie een rechtstreekse hulplijn om ondernemers zo goed mogelijk verder te helpen. Via de website van Unizo vind je heel wat informatie voor starters en een gratis tool om zelf aan de slag te gaan met je ondernemingsplan en financieel plan. Heb je nood aan eerstelijnsadvies over ondernemen? Je kan deze instantie gratis contacteren via de starterslijn op het nummer 02 21 22 677.

Douane en accijnzen

Terwijl in de horeca de wetgeving over de gegiste en sterke dranken van toepassing is, gelden voor de alcoholverkoop via de detailhandel andere regels.

Meer informatie hierover krijg je bij Algemene Administratie van Douane en Accijnzen.

Gratis begeleiding voor werkzoekenden bij opstart van een eigen zaak

Droom je als werkzoekende van een eigen zaak, maar weet je niet goed hoe je dat het beste kan aanpakken? Syntra, VDAB, Agentschap Innoveren en Ondernemen en het Europees Sociaal Fonds (ESF) slaan de handen in elkaar om je zaak een optimale start te geven. Zo vergroot je je kansen op succes.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor gratis begeleiding, moet je voldoen aan deze voorwaarden:

  • Je woont in Vlaanderen en je bent niet-werkende werkzoekende of deeltijds aan het werk (met inkomensgarantie) of bedreigd door een collectief ontslag of sluiting van de onderneming of individueel ontslagen om economische redenen.
  • Je hebt een concreet idee voor een eigen zaak.
  • Je wilt zelfstandige worden in hoofdberoep en bent bereid om binnen een tot anderhalf jaar te starten met je bedrijf.
  • Je hebt voldoende kennis van het Nederlands.

Procedure

Maak een afspraak met de VDAB. Tijdens een gesprek gaat een VDAB-bemiddelaar na of je in aanmerking komt voor de gratis begeleiding.
Als dat het geval is, krijg je een afspraak met een startersadviseur van Syntra. De startersadviseur stippelt samen met jou een actieplan uit. Met het gratis begeleidingstraject word je begeleid tot de eigenlijke start van je zaak.

Afhankelijk van uw noden kan de begeleiding bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Je bekijkt met je adviseur of je idee financieel haalbaar is en waar je de juiste financiering vindt.
  • Je stelt samen een ondernemingsplan op en bekijkt welke formaliteiten je moet regelen.
  • Je gaat mogelijk aan de slag bij een starterslabo. Dat houdt in dat je in een veilige omgeving je eigen activiteit opstart en uittest. Zo kan je beslissen of je project in de praktijk haalbaar is.

Bedrag

De begeleiding is gratis.

Aanvraag Omgevingsvergunning

Je doet best navraag bij de dienst Omgeving. Daar kom je te weten of de activiteiten die je in gedachten hebt wel degelijk mogen worden uitgeoefend op de vestigingsplaats die je op het oog hebt. Verder kan je ook bij die dienst Omgeving terecht voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of verkavelingen.

Je gaat best ook langs bij de dienst Leefmilieu om na te gaan of je een omgevingsvergunning voor het exploiteren van ingedeelde inrichtingen of activiteiten (vroegere milieuvergunning) nodig hebt. Handelsvestigingen of -gehelen met een netto verkoopoppervlakte van meer dan 400 m² hebben bovendien een kleinhandelsvergunning (vroegere socio-economische vergunning) nodig.

Start Horecazaak

Meer informatie over het starten van een horecazaak vind je in de Startersbrochure van Horeca Vlaanderen.

Horecazaken zijn publiek toegankelijke ruimten en dienen in orde te zijn met de brandveiligheid. Meer info over de meldingsplicht en het brandveiligheidsattest krijg je bij de brandweerzone Zuid-West Limburg.

Als je graag een terras wilt plaatsen op het openbaar domein voor je horecazaak, dan moet je een terrasvergunning aanvragen bij de dienst Omgeving.

Er zijn regels voor het plaatsen van een terras. Deze staan opgenomen in het reglement voor het plaatsen van terrassen bij horecazaken op het openbaar domein.

Start pop-uphorecazaak

De gemeenteraad keurde het manifest tussen Horeca Vlaanderen en het gemeentebestuur inzake pop-ups en een reglement betreffende pop-up horeca goed. In het manifest worden de normen onderschreven wanneer er een tijdelijke horecazaak wordt opgestart. De gemeente beoordeelt aanvragen van nieuwe pop-up-horecazaken volgens dezelfde principes zoals aan bestaande horeca gevraagd wordt.

In het manifest worden onder meer volgende zaken opgenomen: 

  • de toegestane periode
  • afspraken over openingsdagen en sluitingsuren
  • afspraken over geluidsnormen
  • afspraken over communicatie en overleg
  • afspraken over aanvraagprocedure;

 Er worden twee vaste pop-up periodes vastgelegd:

  • Pop-up horeca zomer / zomerbars / -evenement: vanaf 15 mei tot en met 15 september
  • Pop-up horeca winter / winterbars / -evenement: vanaf 15 november tot en met 15 februari.

Tijdens de periode van 16 februari tot en met 14 mei en 16 september tot en met 14 november wordt er geen vestiging van pop-up-horecazaken toegelaten. De maximale uitbatingsperiode wordt beperkt tot honderd kalenderdagen.

Aanvraagformulier horeca pop-up
 

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.