home

contact  login
zoeken
zoeken

900 jaar Schulen 

In 2007 werd in Schulen het 900-jarig bestaan van de parochie herdacht. Op 25 mei 1107 schrijft paus Pascalis II te Troyes een charter waarin hij opsomt welke de bezittingen en rechten zijn van de benedictijnenabdij van Sint-Truiden. Dit zijn onder meer wijngaarden aan de Moezel, dorpen in Frankrijk en een heleboel dorpen in onze streken zoals Halen en Herk-de-Stad.

Lees meer...

Cyriel Durwael 

Nog na zovele jaren zie ik Cyriel zitten aan zijn naaimachine. Zijn vader Fille zit, zijn benen afhangend over de rand,  op een grote tafel een kostuum te driegen; zijn voeten steken in wollen pantoffels met een ruitmotief. Hij vertelt straffe verhalen aan Tuur die, ademloos en met grote vraagogen, geboeid luistert. Toegegeven, als kind heb ik graag geluisterd naar deze goede verteller. “Allee? Is dat echt waar, Fille ?“ is een steeds weerkerende vraag van Tuur. Steevast bevestigt Fille zijn uiteenzetting. Ondertussen kijkt Cyriel, fijntjes glimlachend en met pretogen, naar de lawaaierige mussen in de kersenboom die zich niets van de onbeholpen vogelverschrikker aantrekken.

Lees meer...

Oude kerktoren van Schulen 

De oude kerktoren van Schulen dateert uit de 15de eeuw en is het oudste gebouw uit Herk de stad met nog enkele bezienswaardigheden die nog niet door de hele bevolking gekend zijn. Het is nog een van de weinige torens waar een uurwerk op staat met daarin een jaartal  en waarvan de toren nog versierd is met metseltekens. (zie foto 1-2-3-4)

Lees meer...

De Schulense pannenbakkers 

Schulense pannen zijn in Limburg en omgeving een synoniem voor de oude handgevormde Vlaamse pannen. Schulen was in de eerste helft van de 19de eeuw dan ook een van de belangrijkste productiecentra in de streek, naast Loksbergen, Bilzen, Hasselt en Tongeren.

Lees meer...

Verhalen over het Schulensbroek 

Marcel Derhaeg tekende met 'De heropstanding uit de doden', 'Het vliegend schaap van het Schulensbroek' en 'De zondvloed van de Brusselaar' drie verhalen over het Schulensbroek op.

Lees meer...

De laatste Schulense panoven 

In een weide in de Schulense Pannestraat staat een stenen gebouwtje dat op het eerste zicht een gewone schapenstal is. Toch is deze stal het laatste zichtbare overblijfsel van de Schulense pannenindustrie. Deze ruïne was de oven van Henri Raymaekers die tot in de jaren 1920 als pannenbakker werkte: de laatste Schulense panoven!

Lees meer...

WO I in Schulen 

1919: Vragenlijst bisschop Martinus Hubertus Rutten voor de parochie Schulen

Lees meer...

Zwaard 

Begin oktober 1980, toen het Schulensmeer aangelegd werd, vond Paul Vangeel in de wand van een aarden dijk ten westen van de pijpenkop van het Schulensmeer een stuk oud ijzer. Het was in 90° geplooid. Het bleek om een slagzwaard te gaan.

Lees meer...