home

contact  login
zoeken
zoeken

Branden in Herk 

In een periode dat de pest in Herk-de-Stad woedde (1559-1669),  legers van verschillende origine doortrokken en schade berokkenden, Herk in ruzie lag met zijn buitenkwartieren (gehuchten), kreeg het ook nog af te rekenen met verschillende branden. De brand van 1679 verwoestte ongeveer gans Herk.

Lees meer ...

Café Djang Vandermeeren 

Jean Vandermeeren, die jarenlang op de Markt een café uitbaatte, was van opleiding slager. Hij leerde de stiel in Brussel waar hij ook bestellingen moest afleveren met de fiets. Daardoor kende hij Brussel als geen ander. Jean kwam uit een gezin van zeven kinderen waarvan drie jong gestorven.

Lees meer...

Mirakels op de glasramen in de Sint-Martinuskerk 

Wanneer we door de Sint-Martinuskerk lopen bemerken we links in de dwarsbeuk, twee gebrandschilderde ramen waarvan de betekenis op het eerste zicht niet zo duidelijk is. Wendelen verhaalt in een schrijven twee wonderbare feiten die in Herk (zouden) gebeurd zijn.

Lees meer...

De Pest (1559 - 1669) 

Alsof de ellende van voorbijtrekkende legers nog niet groot genoeg was, brak in Herk bij tijd en wijle in de 16e en 17e eeuw – over 110 jaar gespreid -  de pest uit.

Lees meer...

Steen Hasseltse straat 

In de Hasseltsestraat op huisnummer 30 lag in de tuin een steen. Hij zat gekneld tussen de struiken. De huidige eigenaar maakte hem los zodat er een foto van kon gemaakt worden. De steen is ongeveer 40 op 40 centimeter groot en 27 centimeter dik.

Lees meer...

WO I in Herk-de-Stad 

Het ‘Nieuws der Week’, een lokaal weekblad dat tussen 1900 en 1969 verscheen, was zeker in de beginjaren van de Eerste Wereldoorlog de voornaamste bron van informatie voor de Herkenaar. Vanaf 1913 verschenen er al artikels die de nakende oorlog aankondigen.

Lees meer...