home

contact  login
zoeken
zoeken

Ursulinenklooster, Diestsesteenweg 3 

Het Ursulinenklooster bestaat uit drie gebouwen, gebouwd in U-vorm. Het centrale deel, evenwijdig met de straat, is het oudste.In oktober 1876 werd de eerste steen gelegd met daaronder een medaille van Sint-Jozef aan wie het klooster is opgedragen. Het gebouw werd in gebruik genomen op 28 oktober 1878 en de kapel, die dwars op de straat staat,  op 21oktober 1900.

Met de bouw van de linkervleugel werd gestart voor de eerste wereldoorlog. De afwerking gebeurde tijdens die oorlog. De zusters konden van uit de ruwbouw het oorlogstafereel in Halen zien. 

De twee laatste vleugels werden gerealiseerd door bouwheer Hyacinth Martens en architect Vincent Lehnertz. De westerbouw heeft een speciale constructie. Hij is zo ontworpen dat men hele grote binnenruimtes kon maken zonder steunen.

Opmerkelijk zijn de vele trappen. Dit komt omdat de oudste (centrale) bouw lager ligt dan de twee andere. Een belangrijk onderdeel van het Sint-Ursulinenklooster is de kapel van het klooster.

Vincent Lehnertz heeft de afwerking van de laatste vleugel niet meer meegemaakt. Hij werd, in een poging om zijn familie te beschermen, in Leuven voor zijn deur neergeschoten door de Duitsers.

Op de speelplaats stond de “Préau” die nu in het Olmenhof staat. De Préau vormde een overdekte speelplaats. De speeltuigen werden ook overgeplaatst naar het Olmenhof.

In 2007 verscheen het boek “De zusters ursulinen in Herk-de-Stad – In dienst van God en van de gemeenschap”.