home

contact  login
zoeken
zoeken

Calenstege 

De Calenstege leidde naar een zeer grote weide, ‘de Blijk’ (thans de Blijkbaan), waar men linnen ‘te bleken’ legde in de zon. In het midden van deze weide stond het Duivenhuis, een smalle hoge woning. Hierin zaten duiven die gebruikt werden voor het postverkeer.

Lees meer...

Diestse poort 

Aan het einde van de Diestsestraat stond de Diestse Poort. Ze had vier torens en een met vijf bogen ondersteunde brug als extra bescherming voor de Loonse stad Wuest-Herck tegen de aanvallen van de hertog van Brabant vanuit Halen.

Lees meer...

Hasseltse Poort 

De Hasseltse poort is één van de drie stadspoorten. Er komen twee wegen samen, nl. deze richting Hasselt en deze richting ‘Broek’. Ze werd vroeger Maastrichter- en ook wel Nurenbergerpoort genoemd. 

Lees meer...
 

Motte van Halbeek 

De eerste vermelding van de familie ‘van Halbeek’ komen we in 1237 tegen. Nu is het  een gewone, onopvallende wei. De Mottewei ligt tussen het huidig kasteeltje van Halbeek en de - eerder rechtgetrokken - Herk.

Lees meer...

Domein Olmenhof-Harlaz 

Boomkweker Jean Dieudonné Hermans, landbouwer en gemeenteontvanger van Herk en Berbroek, koos het domein dat nu Olmenhof en Harlaz heet uit om zijn hobby te beoefenen. Hij trachtte zeldzame en moeilijk te kweken bomen hier te doen gedijen door ze op inlandse onderstammen te enten. 

Lees meer...

Pesthuis en pestweide 

Herk-de-Stad had in de zestiende en zeventiende eeuw zwaar te lijden onder de pest (ook wel de zwarte dood genoemd). De eerste pestaanvallen deden zich voor in 1559. Later worden er vermeld in 1579 en 1599.

Lees meer...

Het Prieel 

Het gietijzeren prieel, in de volksmond ook 'de préau' genoemd, in het park Olmenhof stond vroeger op de speelplaats van het Ursula-Instituut. Het werd rond 1900 gemaakt in de ijzergieterij van Zelem.

Lees meer...

Sint-Truidense poort 

De Sint-Truidense poort Oppemse poort maar ook Helsteenpoort of Oppemse poort genoemd, lag tussen de Ridderstraat en de Kiezel op Stevoort. Destijds was Herk centrum omringd door de Vezer en was er geen oversteek ter hoogte van het huidige postgebouw richting Sint-Truiden.

Lees meer...

Tramstatie, Sint-Truidersteenweg 18 

Zie Amandinacollege.

Vezer 

De Vezer is het enige overblijfsel van de vroegere stadsgracht die destijds opvallend breder was en de volledige stadskern omringde. Het was voor een groot deel stilstaand water dat via grachten in het centrum alle vuil opving. 

Lees meer...