home

contact  login
zoeken
zoeken

Burgemeestersteen 

De zogenaamde burgemeestersteen was jarenlang te zien in de gevel van het koetshuis van het Olmenhof. Baron Hervé Stienon du Pré was de laatste eigenaar van dit kasteeltje. Hij schonk de steen aan Willy Alenus uit Oostende die hem later aan de gemeente Herk-de-Stad schonk.

Lees meer...

Gnomon, Markt 

Op de Markt ligt een middagzonnewijzer of een gnomon. Een gnomon is een verticale stang of zuil waarvan de schaduw op een plat vlak valt, om de hoogte van de zon te bepalen. De lengte en de richting van de schaduw veranderen in de loop van de dag. Een gnomon kan daardoor gebruikt worden om de tijd te meten.

Lees meer...

Oorlogsmonument, Markt 

Het oorlogsmonument werd ingehuldigd op 10 juli 1921. Op het monument staan de namen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vermiste en/of gesneuvelde Herkenaren.

Lees meer...

Perron, Markt 

Herk-de-Stad kreeg in 1986 opnieuw de titel van stad. De gemeenteraad besliste toen om een perron op te richten als teken van de heropstanding van Herk-de-Stad. Het perron werd ontworpen volgens het model van het oudste perron in Luik.

Lees meer...

Borstbeeld pater Jozef Vanwing, Pater Vanwingplein 

Op het Pater Vanwingplein werd in 2005 op initiatief van de buurtbewoners een bronzen borstbeeld geplaatst ter nagedachtenis van pater Jozef Vanwing. Het bronzen borstbeeld is een kunstwerk van Ludo Thys uit Schulen en is op ware grootte gemaakt. 

Lees meer...

Wendelenmonument, Olmenhof 

Het Wendelenmonument werd ontworpen door Herkenaar Flor Bruninxnaar aanleiding van de viering van de 400ste verjaardag van de geboorte van Godfried Wendelen. Het werd uitgevoerd in twee fasen (1980 - 1985) en gerealiseerd in samenwerking met leerkracht en leerlingen van het Technisch Amandina Instituut. 

Lees meer...

Zonnewijzer, Markt 

Op initiatief van de Wendelenstichting van Herk-de-Stad werd in 2011 een zonnewijzer aangebracht in de zuidelijke gevel van de Sint-Martinuskerk van Herk-centrum.

Lees meer...