home

contact  login
zoeken
zoeken

Herberg 'Den Haan', Markt 21 

Voormalige herberg, ook schoenfabriek en schoenhandel. Thans in twee woningen opgesplitst breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), met uitzicht uit de 19de eeuw, doch mogelijk met oudere kern.

Gecementeerd en verankerd bakstenen gebouw op een gecementeerde plint. Rechthoekige vensters in een gecementeerde omlijsting, met profilering en siersluitsteen (diamantkop). Rechthoekige deuren in de tweede en vijfde travee en een gecementeerde korfboogpoort in de derde travee. Recente winkelpui in de vierde travee. Voormalig, geprofileerd puiopschrift boven de vijfde en zesde travee. Resterend linker aandak met schouderstuk(?).

Tijdens WO I woonde er de familie Swijsen. Zij hadden er een schoenmakerij en baatten ook het café "Den Haan" uit. In de jaren 50 woonde er de familie Creemers, die er de vishandel "Zalma" had. Dan was er leegstand. Nadien was er in dit gebouw de speelgoedwinkel “Goorts” en van 1991 tot in 2005 stond het gebouw opnieuw leeg.In 2006 werden er hier appartementen gebouwd met beneden een kantoor van de bank Dexia (nu Belfius).

Het deel links van de vroegere poort is een ander verhaal. 

Bron: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/