home

contact  login
zoeken
zoeken

Kapel Ursulinenklooster, Diestsesteenweg 3 

Geïnspireerd door de gotische bouwstijl, komt de kapel van het Ursulinenklooster over als een massief bakstenen gebouw, door steunberen onderverdeeld in 6 traveeën. Het gebouw eindigt op een 3-zijdig koor met aan beide zijden een symmetrische sacristie. Tussen de steunberen bevinden zich langwerpige spitsboogvormige glasramen met maaswerk, in een arduinen omlijsting. Onder de dakgoot vindt men een zandstenen spitsboogfries. Een elegante dakruiter bekroont het zadeldak.

De kapel werd gebouwd in de jaren 1899 en 1900. Overste was toen Mélanie Flamand  Mère Marie Norberte. Zij heeft de inhuldiging van de kapel niet meer meegemaakt. De bouwheer was Hyacinthus Martens uit Stevoort en Vincent Lenertz uit Leuven was de architect.

Op 21oktober 1900 werd de nieuwe kapel officieel in gebruik genomen. Op dat ogenblik is E. H. Ballings rector. In juni 1904 werd de kapel ingehuldigd door Monseigneur Rutten,  bisschop van Luik. E. H. Delvoie was toen rector van het klooster. Hij werd opgevolgd door E. H. Silveryser.

Het is een prachtige neogotische kapel. Opmerkelijk is het mooie ingewikkelde ribgewelf.

De altaren, de kruisweg en de communiebank zijn gemaakt in Waldfeucht (Duitsland) door de firma Wolks. In Waldfeucht is er een museum over deze beeldhouwers.

Het orgel komt uit Zichem. Het werd gebouwd door  Joris Joseph en geschonken door twee Engelse zusters: Mère Agnes (Ingham Marguerite, ° Newcastle 05/03/1872  en Mère Vincent (Ingham Lizzie, °Newcastle 04/11/1875 ).

Het klokje werd gegoten in Leuven door “A.L.J. Vanaerschodt ainé et fils” in 1878.

Opmerkelijk zijn ook de twee relikwiekasten met hun inhoud.