home

contact  login
zoeken
zoeken

Landwijckerdijk of Den Kerche wegh 

Nu een wegel, komend uit de richting van Hasselt naar Diest over de N2, rechtsaf  ter hoogte van de OLV grot door de heer Spiessens  gebouwd, steekt men de Winningstraat over. De verhoogde berm heette vroeger Landwijckerdijk en leidde naar de oude kerk van Donk die destijds over de Herk lag.

Lees meer...

Messedijk 

Messedijk is nu een wegel die wat verder overgaat in een verhoging in een weide en zo richting rivier de Herk loopt. Komend uit de richting van Hasselt naar Diest over de N2 sla je rechtsaf net voor de Gete af en kies je rechts bij de volgende splitsing van karresporen.

Lees meer...

Urnenveld 

Tijdens zijn regelmatige prospecties op de velden ontdekte Paul Vangeel eind 1975 scherven en een beetje as op een veld ten noorden van de weg Diest-Hasselt ten oosten van de toenmalige feestzaal Rotschild.

Lees meer...

Vroente 

Alhoewel de oorspronkelijke betekenis van vroonte, “herenland” is, verwijst vroen of vroente naar een gemene weide, gemeentelijke vrijgeweide of gronden die gemeenschappelijk gebruikt en beheerd worden door een groep gebruiksgerechtigden. In België is deze vorm van eigendom, daterend vanaf de 13e eeuw, nagenoeg verdwenen. De Vroente in Donk is, naast gronden in Assebroek en Oedelem, dus een uitzondering. 

Lees meer ...