home

contact  login
zoeken
zoeken

Brouwershuis 

In de vorige eeuwen werd er meer gedronken dan lief was en het zal u dan ook niet verbazen dat de cafés en brouwerijen in die tijd de pan uit swingden. Zo bezat Berbroek in de vorige eeuwen meer cafés en brouwerijen. De oudste brouwerij van Berbroek die teruggevonden werd, dateert van 1539 en werd opgericht door Gerit Peters.

Lees meer...

Ekerstraat 4 

Hoeve uit de 19de eeuw, vernieuwd circa 1920. Gebouwen in overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een bakstenen stoel, onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het vierkante erf, dat door een houten hek afgesloten is.

Lees meer...

Galgemolen 

Tot begin 1800 stond de Galgemolen op het grondgebied van Berbroek. Petrus Degeling en Karolina Vandebroek waren destijds de eigenaars. Toen de molenaar Petrus stierf, bleef zijn vrouw achter met 6 dochters. Dit was een reden om de molen te verkopen en hier begint het verhaal.

Lees meer...

Grotestraat 155 

Hoeve, uit de 19de eeuw, met ordonnantie: schuur en stal-woonhuis, thans gerestaureerd en buiten bedrijf. Wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat. Zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen).

Lees meer...

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand 

Deze neogotische kapel werd in 1907 door de parochianen van Berbroek gebouwd onder leiding van pastoor Jan Huydts (link). De aanleiding hiervoor was een bestaande kapel die afgebroken moest worden. De materialen voor de bouw van de kapel en de vervoerskosten ervan, werden door Max Dompas betaald.

Lees meer...

Klooster 

In 1938 werd in Berbroek een klooster opgericht.  Dit klooster was een bijhuis van de congregatie van de zusters der Christelijke Scholen van Vorselaar. Het klooster kwam er op vraag van toenmalige pastoor Germis om zo het meisjesonderwijs te ondersteunen en om het kleuteronderwijs op te starten.

Lees meer...

Nieuwe Molen, Nieuwmolenstraat 8 

U-vormige watermolen op de Herk, gedateerd 1725 door middel van een gevelsteen op de zuidoostelijke woonhuisgevel. Merkwaardig complex, met de dwarse noordwestvleugel over de Herk gebouwd; gelegen in een landschap met vochtige beemden en populieraanplantingen, en door een weg met de straat verbonden.

Lees meer...

Nieuwmolenstraat 8 

Onze-Lieve-Vrouwgeboortekerk, Grotestraat 82 

De eerste kapel van Berbroek dateert van 1308, in 1309 als parochie afgescheiden van Donk. De huidige kerk is een zuidnoord georiënteerde, neogotische kruisbasiliek van 1892, met omgevend kerkhof.

Lees meer...

Sint-Gerarduskapel 

Naast de historisch belangrijke linde in de Lindestraat staat een opvallend witte kapel. Deze werd, net als de kapel aan het andere einde van de Lindestraat, gebouwd door Nicolaas Vos. Nicolaas werd op 1 augustus 1850 geboren in Gronsveld bij Maastricht. Zijn familie verhuisde naar Hasselt, en toen hij 29 jaar oud was, trouwde hij met de 2 jaar jongere Maria Smeets, geboren en getogen in Berbroek.

Lees meer...

Zoolstraat 5 

De langgestrekste vakwerkhoeve uit het begin van de 20ste eeuw heeft nog de oorspronkelijke schuur-stal-woonhuis ordonnantie.

Lees meer...