Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand 

Deze neogotische kapel werd in 1907 door de parochianen van Berbroek gebouwd onder leiding van pastoor Jan Huydts (link). De aanleiding hiervoor was een bestaande kapel die afgebroken moest worden. De materialen voor de bouw van de kapel en de vervoerskosten ervan, werden door Max Dompas betaald. Het waardevolle 16de eeuwse beeld dat in de oude kapel stond, werd in deze nieuwe kapel ondergebracht.  Dit was een gepolychromeerd beeld van een rechtopstaande maagd Maria met kind Jezus op de linkerarm en een scepter in de rechterhand. Het 57 cm hoge beeld (zie foto onderaan) dat naar schatting tussen 1550 en 1560 in Mechelen vervaardigd werd, werd op woensdag 27 maart 1974 rond 10 uur ’s avonds gestolen.  Na de diefstal werd het beeld vervangen door een beeld van O.L.V. van Lourdes.

De benaming “Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand” werd aan Maria verleend naar aanleiding van een gelijknamige Byzantijnse icoon. De icoon is sinds 1499 in Rome waar het nu nog steeds in de Sant’ Alfonso di Liguori-Kerk te bezichtigen is. In de Oosters-orthodoxe Kerk is deze afbeelding bekend als “Theotaokos van de Passie” wat “Godbaarster van de Passie” betekent. Deze benaming geeft aan dat Maria niet enkel de moeder van Jezus van Nazareth was, maar ook de moeder van God.

Ter gelegenheid van de restauratie van de kapel in 2017 werd na 43 jaren het O.L.V. van Lourdes beeldje vervangen door een houtsnede die geïnspireerd werd op de oorspronkelijke icoon. De houtsnede werd vervaardigd door Kozak Maxim uit Lviv (Oekraïne). De hernieuwde inzegening gebeurde op 10 september 2017.

Bron: Regina Angelorum, aspecten van Maria- en heiligenverering in Groot-Herk, een uitgave van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk 2017