home

contact  login
zoeken
zoeken

Tentoonstellingen 

De Commissie voor Beeldende Kunsten organiseert op regelmatige basis in de tentoonstellingsruimte in De Markthallen een tentoonstelling.

Foto's van de recente tentoonstelling vind je op www.herk-de-stad.be/herk-in-beeld.

Liesbeth Cox 

24 september - 15 oktober 2017

Het werk van Liesbeth Cox valt op door tegenstrijdigheid. Van ver lijken de doeken van de hand van een oude meester. Dichterbij verrassen ze door hun hedendaagsheid, hoewel de klassieke narrativiteit bewaard blijft. Het resultaat: schilderijen die een innerlijk conflict in zich dragen waarvan heden en verleden de verwoede strijders zijn.

Liesbeth Cox (°1987) behaalde in 2015 haar Master in de Vrije Kunsten aan de pxl, mad Faculty.
Daarnaast stond ze mee aan de wieg van Kunstenaarscollectief amok. Sinds 2013 nam ze deel aan verschillende groepstentoonstellingen in Hasselt en Tongeren. Dit is haar eerste solo-tentoonstelling.

Gratis toegang.

Herkse kunstenaars 2017 

19 november - 10 december 2017

Verborgen achter best veel Herkse huisgevels gonst het van de artistieke bedrijvigheid: van geboren natuurtalenten, over uitmuntende autodidacten en verdienstelijke kunstbeoefenaars… Onze Herkse kunstenaars zijn misschien niet de ‘groten’ der aarde maar uit hun werk en engagement komen prachtige en zeer gevarieerde creaties voort. Reden genoeg om hen dit jaar voor de zeventiende keer een platform aan te bieden in De Markthallen.

Gratis toegang.

OPROEP

Elke individuele kunstenaar vanaf 16 jaar uit Herk-de-Stad die een kunstvorm beoefent als hobby of als (semi-) professioneel kan deelnemen. Alle disciplines zijn mogelijk: schilderkunst, tekenen, aquarel, grafiek, keramiek, beeldhouwen, zijde schilderen, zeefdruk, fotografie, kantklossen, juwelen, hout draaien, poëzie.

Nieuw dit keer zijn de Open Ateliers. Wie in de periode van de tentoonstelling haar of zijn atelier thuis wil openstellen voor bezoekers, kan dit. Die gegevens worden als extra promotie in de communicatie over de tentoonstelling opgenomen.

Een afsprakennota met alle praktische regelingen is ter beschikking.

Meer info: De Markthallen:  inneke@herk-de-stad.be - 013 35 99 56

 

Hub Baerten 

4 februari - 25 februari 2018

De Hasseltse Hub Baerten (°1945) is een beeldenmaker: hij is etser, graficus, glazenier en tekenaar. Welke beelden hij ook creëert, ze getuigen steeds van vervreemding. Zijn mens heeft ogen noch oren maar wél een duidelijke bestemming. “Ik maak schetsen en voorontwerpen, maar toch verduidelijken mijn werken zichzelf pas terwijl ik ze aan het maken ben. Op die manier maak ik wat ik móet maken. Wat erin zit, komt eruit, zo simpel is het,” aldus Baerten.
Hub Baerten volgde een kunstopleiding aan de PHIKO in Hasselt en gaf er later ook les. In 1970 kende hij zijn eerste grote tentoonstelling, maar later volgden succesvolle tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Gratis toegang.

Roeland Kotsch 

8 april - 29 april 2018

Een jurist van opleiding die niet kon weerstaan aan de roep van de Muze, dat is Roeland Kotsch (°1953). Als dertiger studeerde hij teken-, schilder- en grafische kunst aan de Stedelijke Academie van Leuven en behaalde zijn Master aan het Hoger Instituut St. Lucas in Gent en de Provinciale Hogeschool in Hasselt, waar hij sinds 2001 zelf ook doceert.

Kotsch is vooral actief als graficus. Maar sinds 2006 komt ook teken-, schilder-, animatie- en installatiekunst aan bod. Inhoudelijk voelt de kunstenaar een hang naar een niet-vanzelfsprekende schoonheid, de voorkeur, vanuit een wezenlijke levenservaring, voor complexiteit boven eenvoud: “In het complexe en raadselachtige herken ik mijn belangrijkste drijfveer.”

Gratis toegang.

Eerder in De Markthallen 

Ivan Popovic - IN/tensio 

Van 31 maart tot en met 30 april in De Markthallen
Vernissage: vrijdag 31 maart om 20 uur

Na de vormelijke uitbundigheid van de glaskunst zoekt de Commissie Beeldende Kunsten de intimiteit op bij Ivan Popovic (°1950, Genk). Zijn abstracte schilderijen brengen rust in de chaos. Of toch niet? Wat Popovic betracht, is “het ongevormde een vorm geven, ballast weglaten, zoeken naar de essentie”. De kunstenaar vertrekt daarvoor vanuit de realiteit. Vervolgens ontdoet hij die van zijn herkenbaarheid tot enkel de pure essentie blijft: verflagen in fel groen, rood, kobaltblauw met een hyper strakke lijnvoering die altijd een lichtheid en een openheid vertonen. Op die manier creëert Popovic doeken als vlakken van pure kleur met daarin een fragiele, subtiele vorm. Dan is het aan de toeschouwer om in complete vrijheid deze kleurvlakken, lijnen en vormen te interpreteren.

In zijn meest recente werk beweegt Popovic weg van de ultrastrakke lijnvoering: het resultaat is nerveuzer, lichtgeraakter en diffuser. Tegen een monochrome achtergrond ontwaar je een vorm. Is het een bloem, of de herinnering eraan?

Open alle werkdagen van 9 tot 17 uur en op zondag van 14 tot 17 uur.

Gratis toegang

Hilde Vandewalle - 60:60 

Van 2 tot en met 30 april in het park Olmenhof

Voor de feestelijke expo 60:60 selecteerde beeldend kunstenaar Hilde Van de Walle een tiental beelden in brons en polyester. Hiermee geeft zij een breed publiek de kans om kennis te maken met het monumentale werk dat deel uitmaakt van een belangrijke evolutie in haar oeuvre.

Hilde Van de Walle wordt dit jaar 60, vandaar een aantal feestelijke tentoonstellingen in steden en gemeenten waar haar beelden een openbare plaats sieren. Ook voor Herk-de-Stad is Van de Walle geen vreemde. Haar bronzen beeld ‘Ingetogen’ op het Servaesplein werd door de gemeente aangekocht in 2005. En in 2001 stelde Hilde Van de Walle tentoon in De Markthallen met bronzen beelden en schilderijen op doek. De kunstenaar speelt graag met verhoudingen, en ze ontwricht de beelden uit hun gewone anatomie. Delen worden bewust onafgewerkt gelaten. Constructies lijken onstabiel op zoek naar evenwicht. Dit ongedwongen aftasten en spelen met texturen en vormen intensiveren de geestkracht in haar werk, dat een blijvende zoektocht is naar evenwicht en stabiliteit.
 

Openingsuren tentoonstellingen  
maandag 09.00 tot 17.00 uur
dinsdag 09.00 tot 17.00 uur
woensdag 09.00 tot 17.00 uur
donderdag 09.00 tot 17.00 uur
vrijdag 09.00 tot 12.00 uur
zaterdag Gesloten
zondag 14.00 tot 17.00 uur
tentoonstelling