Veelgestelde vragenBen ik verplicht om mijn hond te registreren? Sinds 1 september 1998 ben je verplicht om je hond te laten identificeren en registreren. Alle nieuwgeboren honden (voor de leeftijd van 4 maanden) en elke hond die van eigenaar verandert moet een tatoeage of een microchip krijgen. Hoe kan ik mijn hond laten registreren?
Nadat de tatoeage of de microchip aangebracht is, vult de dierenarts of de tatoeëerder een voorlopig identificatiecertificaat in:
Zodra de BVIRH je gegevens en de gegevens van je hond ontvangen heeft, krijg je een registratiebewijs toegestuurd. Dit bewijs bestaat uit twee zelfklevende etiketten die je in het paspoort moet kleven. Volgende veranderingen moeten zo snel mogelijk gemeld worden:
Je hebt bij je registratiebewijs een formulier gekregen waarmee je wijzigingen kan melden. Dat formulier moet je zo snel mogelijk terugsturen naar BVIRH. Het formulier draagt de titel: "Aanvraag tot wijziging verantwoordelijke". Meer informatie over het registeren van je hond vind je hier. Mag mijn huisdier mee op reis naar het buitenland?
Reizen binnen de Europese Unie Honden, katten en fretten die reizen binnen de EU, moeten:
Bepaalde landen hebben extra eisen inzake de gezondheid van je huisdier (Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland en Malta). De dierenarts kan die extra behandelingen toepassen. Als je wilt reizen met meer dan vijf gezelschapsdieren binnen de EU, dan gelden de strengere regels voor commercieel vervoer, zoals:
Die strengere regels worden opgelegd om besmettingen met hondsdolheid te voorkomen.
Reizen buiten de Europese Unie De meeste landen vragen een bewijs dat het dier gezond is en de vereiste inentingen heeft gekregen. Laat de dierenarts een attest opmaken dat geldig is voor het land van bestemming. In sommige gevallen moeten dergelijke documenten worden gelegaliseerd (door de dienst Legalisatie van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken en eventueel op de ambassade, in België, van het land waarvoor je de documenten moet voorleggen).
Meer informatie over reizen in het buitenland vind je hier. Mag ik een huisdier te koop aanbieden? In België is de verkoop van huisdieren aan strenge regels onderworpen. Wanneer je van plan bent om je huisdier te koop aan te bieden, moet je rekening houden met volgende regels en wetten.
Verkoop van dieren aan minderjarigen
Verkoop van honden en katten Honden en katten mogen enkel door kwekers worden verkocht. Elke winkel die honden en katten wil verkopen, moet dus een erkenning tot 'fokkerij' aanvragen.
Misleiding en bedrog
Reclame en zoekertjes
Meer informatie over handel in dieren vind je hier.
Hoeveel dieren mag ik houden als particulier om geen landbouwbedrijf te worden? Dit hangt af van vele factoren, onder andere:
Het is aan de gemeente om toe te zien of de wetgeving gerespecteerd wordt: milieuvergunning, stedenbouwkundige vergunning, ....
Je kan je dus best eerst bij de gemeente informeren of bij de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Wat moet ik doen bij het opstarten van een kwekerij voor gezelschapsdieren? Een kwekerij van gezelschapsdieren (bv. hondenkwekerij, kattenkwekerij) is een inrichting waar jaarlijks drie of meer nesten geboren worden en waar enkel dieren verhandeld worden die in deze inrichting gekweekt zijn. Dat is niet hetzelfde als een dierenpension of dierenasiel.
Dierenkwekerijen zijn verplicht om een erkenning aan te vragen. De gemeente stuurt het volledig dossier dan door naar de bevoegde dienst bij de federale overheid. Deze dienst onderzoekt in het dossier of alles in orde is wat betreft vergunningen en stuurt daarna een controleur ter plaatse om alles te na te gaan. In je aanvraag voor erkenning moeten onder andere volgende elementen bijgevoegd worden:
Meer info krijg je bij de dienst Leefmilieu. Mag ik tropische dieren en planten houden, invoeren of verkopen? Er gelden een aantal strenge afspraken over de handel in bedreigde diersoorten. Deze overeenkomst wordt CITES genoemd, wat een afkorting is voor Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora (Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde uitheemse dieren en planten). Bij verkoop van bepaalde diersoorten ben je verplicht om over de nodige vergunningen en certificaten te beschikken.
Meer info vind je hier. Wat moet ik doen als ik een klacht over mijn dierenarts heb? Een klacht wordt steeds schriftelijk overgemaakt aan de Nederlandstalige Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen (NGROD). In deze brief moeten volgende gegevens vermeld worden:
Samen met de brief stuur je een kopie van alle gekregen documenten in verband met deze klacht (bijvoorbeeld een factuur) naar de Nederlandstalige Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen. Omdat de Raad van de NGROD slechts eenmaal per maand samen komt, kan de behandeling van de klacht enige tijd (enkele maanden) in beslag nemen. De NGROD kan enkel optreden bij een klacht in verband met de deontologie van het dierenartsenberoep, dit is alles waarvan melding wordt gemaakt in de Code der Plichtenleer (een gedragscode voor dierenartsen). De NGROD kan in geen geval een schadevergoeding uitspreken. Dit is enkel de bevoegdheid van de rechtbank.
Info |