home

contact  login
zoeken
zoeken

Kortingsbonnen voor sterilisatie en castratie van katten 

Katteneigenaars kunnen kortingsbonnen voor de castratie en sterilisatie van katten afhalen in het gemeentehuis. Herk-de-Stad neemt immers deel aan de provinciale Valentijnsactie. De korting bedraagt 25 euro voor een sterilisatie en 15 euro voor een castratie. Zo help je mee om het aantal zwerfkatten onder controle te houden.

De praktijk bewijst dat de zwerfkattenaanpak enkel effectief is als ook katteneigenaars hun dier laten steriliseren of castreren. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Tussen de vele zwerfkatten zitten immers ook nakomelingen van gewone huiskatten. Een kattin kan tot drie nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van vijf maanden. De cijfers liegen er niet om: in 2018 kwamen in de Limburgse asielen samen zo’n 4.000 katten binnen!

Neem daarom als katteneigenaar je verantwoordelijkheid en laat je huiskat of kitten tijdig onvruchtbaar maken. Sinds april 2018 is het bij wet verplicht om elke kat geboren na 2014 te laten steriliseren of castreren en chippen en registreren. Sowieso geldt deze verplichting voor alle kittens vooraleer die verkocht of (gratis) weggegeven wordt gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Kittens kunnen al vanaf acht weken gecastreerd worden (als ze meer dan 1 kg wegen). Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot.

Als extra stimulans kan je op de dienst Leefmilieu kortingsbonnen aanvragen van 15 euro (kater) en 25 euro (kattin). Maximaal twee bonnen per gezin. Er zijn slechts een beperkt aantal bonnen beschikbaar.  Snel zijn is de boodschap. De kortingsbonnen zijn geldig tot 30 september 2019 bij een dierenarts in Limburg.

Meer info:

Dienst Leefmilieu
013 38 03 37
leefmilieu@herk-de-stad.be