home

contact  login
zoeken
zoeken

Zot van Gezond en Dag van de Wijers 2018 

Op zondag 30 september organiseert OSM Schulensmeer van 14 tot 17 uur i.s.m. de gemeenten Halen, Herk-de-Stad en Lummen ‘Zot van Gezond’. Dat is een openluchtmanifestatie aan het Schulensmeer in het kader van gezondheid. Het evenement kadert dit jaar bovendien in de vierde editie van De Dag van de Wijers, georganiseerd door Regionaal Landschap Lage Kempen. De Wijers is een uniek gebied in het hartje van de provincie Limburg, verspreid over zeven gemeenten. De vele vijvers en het omliggende landschap maken deze streek erg waardevol voor heel wat zeldzame dieren en planten.

Door de samenwerking is er tijdens ‘Zot van Gezond’ een bijzonder rijk aanbod aan activiteiten. Minder en meer geoefende waterratten kunnen kiezen uit een kajakzoektocht, surfen, zeilen, roeien of met een sup (stand up paddling) een stukje van de Demer ‘afpeddelen’. Belangrijk om weten is dat ook mensen met een beperking aan deze watersporten kunnen deelnemen!

Ben je niet zo watervast, dan stap je gewoon in de watertrein. Je kan die ontdekkingstocht echter ook maken met een zelfgemaakt vlot (workshops om 14 en 15 uur).

De leden van de lokale visclub leren je dan weer hengelen. Een gids vertelt alles over de uiteenlopende waterdiertjes die op en aan het meer leven. Op de roeiergometer kan je toch je roei-ervaringen testen zonder risico op een nat pak. Dat risico bestaat dan weer wel indien je niet via de klassieke voetgangersburg de Demer oversteekt, maar wel de speciaal aangelegde Apenbrug gebruikt. Uiteraard ontbreekt ook de kindergrime niet. Iets specialer is het Poëtisch Kapsalon waar iedereen die dat wil een grappig, eigenaardig, feestelijk, artistiek of donzig kapsel krijgt.

Geniet van een lekker drankje op het muziekterras met folkgroep Dalliance. Laat je meevoeren met één van de verhalen van de mysterieuze sprookjesboom. Pendel met de huifkar heen en weer tussen het Pompgemaal en ’t Vloot. Uiteraard is er ook de inmiddels klassieke markt met een mix van infostanden over zeer uiteenlopende gezondheidsthema’s en verkoopstanden van eerlijke en biologische producten.

Tot slot zijn er drie wandelingen die elk een ander aspect van de prachtige omgeving belichten. Om 9u ’s morgens vertrekt er een stiltewandeling. Hiervoor dien je op voorhand in te schrijven via info@rllk.be . Om 14.30 uur kan je in de beverwandeling de sporen van de bever volgen en om 15.30 uur vertelt een gids je graag welke grote veranderingen het Life Delta Project in petto heeft.

Het hele evenement is gratis. Er is een bewaakte fietsenparking. Iedere fietser ontvangt een gratis spotterskaart van De Wijers.