home

contact  login
zoeken
zoeken

Orgaandonatie 

Orgaandonatie kan een leven redden. Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is transplantatie van een orgaan de laatste mogelijke behandeling.

Voorwaarden
Als je Belg bent of meer dan zes maanden in België woont, dan staat de wet de verwijdering van organen na je dood toe tenzij:

  • je dit uitdrukkelijk hebt geweigerd tijdens je leven
  • je naaste familieleden (kinderen, ouders of echtgenoot) zich tegen de orgaanafname verzetten

Waarom is orgaandonatie zo belangrijk?

Een orgaandonor schenkt na zijn of haar overlijden een gezond orgaan aan iemand van wie het orgaan ongezond is of uitvalt. Orgaandonatie is dus levensbelangrijk. Wie een nieuw orgaan nodig heeft, leeft met een ernstige ziekte en een orgaantransplantatie is vaak een laatste kans op genezen. Er zijn echter donororganen tekort. Patiënten komen daarom op een wachtlijst terecht en jammer genoeg sterven er mensen voor ze aan een transplantatie toekomen.

In België is iedereen wettelijk gezien kandidaat-donor, tenzij je bij leven verzet aantekende. In de praktijk peilt men bij de nabestaanden naar de wens van de overledene, Wilde hij of zij orgaandonor zijn? De nabestaanden kunnen op dat moment nog weigeren. Er bestaat ook de mogelijkheid om je expliciet te registreren als kandidaat-donor, dan wordt je wens na overlijden sowieso gerespecteerd. Registratie kan ook de nabestaanden heel wat verwarring en een emotioneel zware beslissing besparen. Om te voorkomen dat je naaste familieleden na je dood de pijnlijke keuze in jouw plaats moeten maken, kan je vooraf het formulier voor instemming of weigering tot orgaandonatie (PDF) invullen en laten registreren bij het gemeentebestuur. Je kan het formulier ook krijgen op de dienst Burgerzaken.

Procedure

Registreren als orgaandonor kan eenvoudig en gratis op de dienst Burgerzaken in het gemeentehuis.   Vergeet niet je identiteitskaart mee te brengen. De registratie is altijd herroepbaar.

Kostprijs
De registratie van de instemming met of weigering tot orgaandonnatie is gratis.

Info
Dienst Burgerzaken
013 38 03 20
burgerzaken@herk-de-stad.be

Wilsbeschikking