home

contact  login
zoeken
zoeken
 • Home
 •  » Coronavirus

Speeltuinen opnieuw open 

Bericht van woensdag 27 mei 2020 om 10 uur 

Vanaf woensdag 27 mei kan je opnieuw spelen in speeltuinen. Er worden bij de heropening geen extra voorwaarden opgelegd. De maatregelen van de hogere overheid worden gevolgd. 

Zo zijn onze speeltuintjes toegankelijk voor kinderen tot en met 12 jaar. Zij mogen er vrijuit spelen. Begeleiders ouder dan 12 jaar moeten wel de veiligheidsafstand van 1,5 meter blijven respecteren. In de speeltuin in het Olmenhof mogen maximaal twintig kinderen tegelijkertijd spelen. Voor kleinere speeltuintjes rekenen we op het gezond verstand. Daar geldt geen limiet op het aantal spelende kinderen. Het spreekt voor zich dat deze speeltuintjes geen plaats bieden aan 20 kinderen tegelijk.

Is het er te druk, dan vragen we om later terug te keren. In dit verband roepen we bezoekers dan ook op om hoffelijk te zijn en maximum één uurtje van een speeltuin gebruik te maken.

Zo krijgt iedereen de kans om een bezoekje te brengen. Laat de picknick thuis, want dat is sowieso verboden.

 • Vrije toegang voor kinderen tot en met 12 jaar
 • Beperkt aantal spelende kinderen.
 • Is het er te druk, dan vragen we om later terug te keren.
 • Maximum één uur. Zo krijgt iedereen de kans om een bezoekje te brengen.
 • Een picknick is niet toegelaten.
 • Begeleiders ouder dan 12 jaar bewaren 1,5 meter afstand.

Zomerkampen en speelpleinwerkingen mogen doorgaan, speeltuinen vanaf woensdag opnieuw open 

Bericht van vrijdag 22 mei 2020 om 21 uur 

👉 Zomerkampen en speelpleinwerkingen met of zonder overnachting mogen vanaf 1 juli doorgaan met maximaal vijftig personen. Dat is goed nieuws voor de Herkse jeugdverenigingen en Speelpleinwerking Kameleon. Zij bekijken nog de praktische uitwerking van de beslissing van het Federale Overlegcomité.

👉 Jongeren en begeleiders ouder dan twaalf jaar moeten in elk geval de veiligheidsafstand zo veel mogelijk respecteren.

👉 Tijdens de zomerkampen zal er bijzondere aandacht besteed worden aan de handhygiëne. Oppervlaktes zullen regelmatig gereinigd moeten worden.

👉 Mondmaskers zijn op het kamp enkel noodzakelijk als er contact is met externen. Ouders die hun kinderen brengen of halen moeten wel een mondmasker dragen.

👉 De activiteiten moeten zoveel mogelijk in openlucht doorgaan. Intens fysiek contact moet vermeden worden

👉 Tweedaagse uitstappen mogen niet georganiseerd worden.

👉 Buitenlandse kampen mogen ook doorgaan van zodra de landsgrenzen opengaan. Maar er wordt een perimeter ingesteld van 150 km vanaf onze grenzen.

✔ Speeltuinen gaan opnieuw open

Vanaf woensdag mogen alle speeltuinen opnieuw open.

 

Contactonderzoek start op grote schaal 

Bericht van vrijdag 15 mei 2020 om 11 uur 

Na een opstartfase staat het contactonderzoeken in Vlaanderen klaar om op ongeziene schaal in heel Vlaanderen mensen op te bellen, contacten te bevragen en advies te verlenen om besmetting te voorkomen. Zo’n 735 medewerkers zijn aan de slag gegaan om telefonisch contactonderzoek uit te voeren. Daarbovenop staan medewerkers van verschillende ziekenfondsen paraat om de callcentra te versterken met advies en om de komende dagen huisbezoeken op te starten wanneer telefonisch contactonderzoek niet lukt.
Zo herken je de officiële contactonderzoekers
 
In deze coronatijden zijn fraudeurs heel creatief met hun pogingen tot oplichting. Hoe kan je echte oproepen onderscheiden van frauduleuze telefoontjes? Er zijn een aantal zaken waar je op kan letten.
 
- De oproep komt van het nummer 02 214 19 19 (of per sms: 8811).
- Je persoonlijke gegevens zijn gekend.
- Het telefoontje komt er na huisartscontact.
- De vragen gaan over een beperkte periode: 2 dagen voor je
symptomen tot je isolatie.
- Opgebeld als contactpersoon? Dan geen vragen over je contacten.
 
Je krijgt nooit vragen over financiële gegevens.

Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW): tel. 0800 13 500, www.caw.be

 

Beslissingen Veiligheidsraad 13 mei 2020 

Bericht van woensdag 13 mei 2020 om 15 uur 

De Nationale Veiligheidsraad heeft vanmiddag toelichting gegeven over fase twee van de exitstrategie. We zetten hier de nieuwste maatregelen op een rijtje.

Fase 2 wordt ingezet vanaf 18 mei, dit houdt in grote lijnen in:

- Onderwijs

o Onderwijs start partieel op met een proefdag op 15/5;

- Cultuur

o Musea en culturele bezienswaardigheden (vb. historische gebouwen) mogen open mits online of telefonisch ticketsysteem en beperken van de toevloed aan personen. Cafetaria/restaurant blijven echter gesloten;

o Bibliotheken mogen opnieuw open

- Economisch leven

o Contactberoepen (bv. kappers) mogen heropstarten, enkel op afspraak, met mond/neusbescherming voor klant en personeel en met de nodige veiligheidsafstand tussen de klanten;

o Kleine markten met max. 50 kramen mogen terug open, mits toestemming van de lokale besturen, een circulatieplan, het respecteren van de nodige veiligheidsafstanden en neus/mondbescherming (verplicht voor de marktkramer en personeel, sterk aanbevolen voor bezoekers)

- Sport en vrije tijd

o Dierentuinen en natuurlijke trekpleisters kunnen heropenen mits online of telefonisch ticketsysteem, beperken van de toevloed aan personen en een circulatieplan. Cafetaria/restaurant/speelpleinen/attracties blijven echter gesloten;

o Buiten sporten kan met een groep van max. 20 personen, enkel reguliere lessen en trainingen in clubverband, mits in acht nemen van sociale afstand en in aanwezigheid van een trainer/coach;

- Erediensten

o Huwelijken en begrafenissen kunnen voor wat betreft de plechtigheid (!) met max. 30 personen mits in acht nemen van alle voorzorgsmaatregelen. Opgelet: geen recepties of feesten.

- Evenementen

o Sportieve, culturele, recreatieve, … evenementen blijven verboden tot en met 30 juni 2020.

Andere aspecten van het dagelijks leven (vb. toerisme (incl. tweede verblijven), horeca, uitbreiding sociale contacten, cultuur, sport (incl. kampen), erediensten, evenementen, …) zullen behandeld worden in fase 3 en verder, te beginnen vanaf 8 juni!

!!! Zo lang er geen vaccin is, is het virus niet verdwenen en zijn alle maatregelen erop gericht om uitbreiding te voorkomen. Het beperken van sociale contacten, afstand houden en het respecteren van de hygiënemaatregelen blijven de rode draad doorheen dit verhaal.!!!

Beslissingen Veiligheidsraad 6 mei 2020 

Op woensdag 5 mei kwam de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Dit werd er beslist:
• Vanaf 10 mei: beperkte sociale contacten zijn toegestaan:
o Elk gezin mag max. 4 personen ontvangen (liefst in buitenlucht). Dit moeten steeds dezelfde 4 personen zijn, wees dus bewust van de keuze die je maakt. Uiteraard moeten de basismaatregelen nageleefd worden (niet ziek zijn, basishygiëne, fysieke afstand,…);
o Door het aantal contacten te limiteren, kan contactonderzoek en contactopvolging efficiënt verlopen;
o Er moet aandacht zijn voor ouderen en kwetsbare personen;
o Controle is moeilijk, er wordt beroep gedaan op de burgerzin en verantwoordelijkheid van eenieder.
• Vanaf 11 mei: alle winkels mogen openen mits het strikt in acht nemen van volgende regels:
o De basismaatregelen blijven gelden (fysieke afstand, basishygiëne, niet ziek zijn, …);
o Het dragen van een mondmasker wordt sterk aanbevolen;
o Max. 1 klant per 10 m2 (uitzondering voor kleinere winkels);
o Max. 30 minuten in de winkel;
o Alleen (met uitzondering van het begeleiden van kinderen < 18 jaar en/of personen die begeleiding nodig hebben);
o In de buurt van je woon- of werkplaats;
o Geen massa-effect. Draai dus om indien het druk is;
o Voorrang geven aan oudere mensen (65+), minder mobiele mensen en zorgpersoneel;
o De werkgever is er verantwoordelijk voor dat de werknemers in veilige omstandigheden kunnen werken.
• Markten blijven gesloten. Geïsoleerde kramen mogen wel openen (zowel food- als non-food).
• Geen dagexcursies/toerisme en geen bijeenkomsten.
• Geen beroeps- of amateursportwedstrijden tot en met 31 juli.

 

                                                  

Eerste lading stoffen mondmaskers aangekomen 

Bericht van donderdag 30 april 2020 om 21.50 uur 

De gemeente Herk-de-Stad beschikt vanaf maandag 4 mei over een eerste lichting stoffen mondmaskers aangekocht bij een Limburgs bedrijf. We geven voorrang aan de mensen die vanaf maandag 4 mei een masker nodig hebben. Het gaat dan om iedereen die gebruik maakt van het openbaar vervoer of mensen die terug gaan werken op plaatsen waar de social distancing (minder dan 1,5 meter) niet kan gegarandeerd worden. Natuurlijk hebben we ook voor elke inwoner een masker voorzien. Daarvoor hebben we samen met andere Limburgse gemeenten maskers besteld via de provincie. Deze wordt half mei verwacht. Vanaf dan krijgt elke Herkse inwoner vanaf twaalf jaar die nog geen masker kwam afhalen sowieso een mondmasker aan huis bezorgd. Daarom vragen we met aandrang nu alleen mondmaskers af te halen als je ze dringend nodig hebt. Vergeet intussen niet dat social distancing en een goede handhygiëne de belangrijkste wapens zijn in de strijd tegen het coronavirus. Bedankt voor je solidariteit!

Hoe afhalen?

• Maak een telefonische afspraak via 013 35 99 50 en geef door wat je reden is.

• Kom op het afgesproken tijdstip met je identiteitsbewijs naar De Markthallen, Markt 2 in Herk-de-Stad. Je krijgt dan meteen de mondmaskers voor je hele gezin mee. Uiteraard krijg je half mei dan geen mondmaskers meer in je brievenbus.

Doe mee aan de Nationale Naaiactie en deponeer je mondmaskers aan gemeentehuis 

Bericht van woensdag 22 april 2020 om 15.30 uur 

Om het coronavirus te bestrijden wordt momenteel de grootste Belgische mondmaskeractie ooit georganiseerd. Samen maken we herbruikbare mondmaskers voor iedereen: vrienden, familie, buren, leerkrachten... Ik bescherm jou, jij beschermt mij.

Op www.maakjemondmasker.be lees je hoe je een mondmasker maakt. Is jouw stapeltje mondmasker afgewerkt? Of wil je linten of stoffen doneren? Breng je beschermmateriaal dan naar het inzamelpunt aan het gemeentehuis. Je kan je materiaal dag en nacht doneren in de box aan de ingang ter hoogte van de parking. Respecteer wel de nodige veiligheidsmaatregelen. Steriliseer de mondmaskers of het materiaal, was je handen met water en zeep en stop het materiaal in een afsluitbare zak (zoals een grote bruine envelop). Het gemeentebestuur dankt je alvast voor je inzet en garandeert je dat de mondmaskers een goede bestemming krijgen.

Het gemeentebestuur zet intussen verder volop in op de aankoop van mondmaskers voor alle inwoners van Herk-de-Stad. Onze hulpverleningszone is momenteel bezig met een samenaankoop. De Limburgse gemeenten vermijden zo een opbod over het uitdelen van mondmaskers voor hun inwoners en zijn we zeker dat we kunnen beschikken over ‘veilige’ maskers.

 

Versoepeling maatregelen door Veiligheidsraad 

Bericht van vrijdag 24 april 2020 om 23.30 uur 

UPDATE CORONA 24/4 - 23.30 uur

De Nationale Veiligheidsraad heeft vrijdagavond een versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus bekendgemaakt. Een overzicht.

✅VANAF 4 MEI (FASE 1A)

Openbaar vervoer:
👉 Mondmaskers verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Er worden richtlijnen verspreid over hoe je zelf mondmaskers kan maken.

Verplaatsingen in het algemeen:
👉 Niet-essentiële verplaatsingen blijven verboden. Bij essentiële verplaatsingen verplaats je je best met eigen middelen en je vermijdt best piekuren.

Bedrijven:
👉 Alle bedrijven mogen hun activiteiten voortzetten (of hervatten).
👉 Telewerk blijft de norm.
👉 De regels rond sociale afstand moeten gerespecteerd worden.
👉 In bedrijven waar sociale afstand niet mogelijk is, zullen mondmaskers gebruikt worden.

Ontspanning en beweging:
👉 Je mag in open lucht sporten (tennis, golfen, vissen) wandelen, fietsen, enz. met maximaal twee andere personen.
👉 Maatschappelijke afstand moet gerespecteerd worden.
👉 Douches, kleedkamer en sportkantines blijven gesloten.

Winkels:
👉 Alle winkels die gesloten waren, blijven gesloten. Enkel stoffenwinkels mogen opnieuw open zodat je materiaal kan kopen om zelf een mondmasker te maken.
👉 De regels rond sociale afstand moeten gerespecteerd worden.

Horeca:
👉 Cafés, restaurants en dansgelegenheden blijven gesloten.

Onderwijs:
👉 In deze fase verandert er niets aan de maatregelen omtrent onderwijs:
De️ De lessen blijven opgeschort.
➡️ Noodopvang moet mogelijk blijven.

Verplaatsingen naar tweede verblijf:
👉 De regels blijven ongewijzigd tot minimaal 19 mei: je mag je niet verplaatsen naar je tweede verblijf.

Reizen en evenementen:
👉 Niet-essentiële reizen naar het buitenland en massa-evenementen blijven verboden.

Huwelijken en begrafenissen:
👉 Geen versoepeling van maatregelen. De huidige regeling blijft van kracht.


✅ VANAF 11 MEI (FASE 1B)

Winkels / handelszaken:
👉 Alle winkels die nog gesloten zijn, mogen tegelijkertijd weer open, ongeacht de grootte van de sector.
👉 De regels rond sociale afstand moeten gegarandeerd kunnen worden.
👉 Contactberoepen zoals kappers mogen niet heropstarten.

Horeca:
👉 Cafés, restaurants en dansgelegenheden blijven gesloten.

Onderwijs:
👉 In deze fase verandert er niets aan de maatregelen omtrent onderwijs.

Verplaatsingen naar tweede verblijf:
👉 De regels blijven ongewijzigd tot minimaal 19 mei: je mag je niet verplaatsen naar je tweede verblijf.

Reizen en evenementen:
👉 Niet-essentiële reizen naar het buitenland en massa-evenementen blijven verboden.

Huwelijken en begrafenissen:
👉 De huidige regeling blijft van kracht.


✅ VANAF 18 MEI (FASE 2)

Onderwijs:
👉 Kleuterscholen blijven dicht.
👉 In het lager onderwijs starten het eerste, tweede en zesde leerjaar opnieuw.
👉 In het middelbaar onderwijs starten drie leerjaren opnieuw.
👉 Maximaal 10 leerlingen per klas.
👉 Elke leerling vanaf 12 jaar en de leerkrachten moeten een mondmasker dragen
Contactberoepen zoals kappers.
👉 Kappers en andere contactberoepen zullen allicht de deuren weer mogen openen.

Horeca:
👉 Blijft gesloten.

Musea:
👉 Kunnen mogelijk de deuren weer openen.

Thuis:
👉 Mogelijk opnieuw beperkt toegelaten.

Ontspanning en beweging buiten:
👉 Mogelijk mag er weer met meer dan twee personen gesport worden.
👉 Onder voorwaarden kunnen groepssporten opnieuw in openlucht starten.

Daguitstappen:
👉 Daguitstappen in eigen land zijn mogelijk opnieuw toegelaten.


✅ TEN VROEGSTE VANAF 8 JUNI (FASE 3)

Horeca, bioscopen, enz .:
👉 Kunnen mogelijk stapsgewijs heropenen.
👉 Voorwaarden worden nog beoordeeld.

Reizen, pretparken, zomerkampen:
👉 Massa-evenementen zoals festivals verboden tot 31 augustus. Er wordt nog niet bekeken van jeugdkampen en zomerkampen georganiseerd kunnen worden.
👉 Pretparken bezoeken, naar het buitenland reizen en stages zijn mogelijk opnieuw toegelaten.

 

Zorg voor jezelf en je emoties 

Bericht van 23 april 2020

Sinds de COVID-19 crisis hebben meer en meer burgers én hulpverleners nood aan welzijns- of psychosociale ondersteuning. Waar kan je terecht:

Voor niet-dringende hulpverlening

welzijnsgerichte noden – OCMW Herk-de-Stad 013/78 09 40 of CAW Limburg 0800 13 500

psychische klachten - GGZ Meldpunt ELZ Herkenrode 011/27 42 98

Voor crisissituaties

Bel Crisismeldpunt -18j 089/70 03 70 of het Mobiel crisisteam Zuid 011 69 33 80

Bel PAAZ Jessa Ziekenhuis Hasselt - 011 33 95 00 of PAAZ Sint-Franciscusziekenhuis Heusden-Zolder 011 71 57 00

Bel psychiatrisch ziekenhuis ASSTER Sint-Truiden 011 71 57 00 of psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael Diest 013 38 05 11

Voor levensbedreigende situaties

Bel 112

Infolijn 1712

1712 is een professionele hulplijn voor burgers met vragen over geweld. Tijdens de coronacrisis ziet hulplijn 1712 een toename van het aantal oproepen over familiaal geweld (kindermishandeling, partnergeweld, ouderenmis(be)handeling,…)

Uitgebreide openingsuren: hulplijn 1712 is 50% meer bereikbaar in vergelijking met vorige maand.

Telefoon: maandag tot vrijdag van 9u tot 18u.

Chat: maandag tot donderdag van 13u tot 20u.

 

Een uitgebreider overzicht vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/psychosociale-hulpverlening/

Doe-het-zelfwinkels en tuincentra opnieuw open 

Bericht van zaterdag 18 april 2020 om 9 uur 

Vandaag mogen de doe-het-zelfwinkels en tuincentra terug openen onder dezelfde voorwaarden als de voedingswinkels (max. 1 persoon/10 m² toegelaten voor maximum 30 min.). Mogen openen:

de doe-het-zelf-zaken met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen (dus géén verfwinkels, tegelwinkels, drogisterijen, ...)

de tuincentra en boomkwekerijen die hoofdzakelijk planten en/of bomen verkopen (dus géén kleine bloemenwinkels)

Plan je vandaag een bezoek aan één van deze zaken? Respecteer dan de social distance en de maatregelen die de winkels nemen. Alleen zo kunnen we het virus verslaan!!! Blijf vol houden.

 

Bezoek aan Vlaamse woonzorgcentra nog niet toegelaten 

Bericht van woensdag 16 april 2020 om 17.15 uur 

Bezoek aan de Vlaamse woonzorgcentra en andere voorzieningen waar kwetsbare mensen blijft voorlopig verboden. Dat heeft de Vlaamse regering beslist nadat eerder de nationale Veiligheidsraad onder voorwaarden terug bezoek van één vaste persoon per bewoner toeliet.

De Vlaamse taskforce zal nu het overleg starten met de verschillende sectoren om na te gaan vanaf wanneer bezoek opnieuw zal kunnen. En vooral over de vraag op welke manier dit dan kan gebeuren, in alle veiligheid voor iedereen die betrokken is.

https://www.zorg-en-gezondheid.be/regels-mbt-bezoek-niet-aangepast

 

Gevolgen coronacrisis voor omgevingsvergunningprocedures 

De Vlaamse Regering heeft op 24 maart 2020 maatregelen getroffen wat betreft de omgevingsvergunningsprocedures.

Kort samengevat:

-    de lopende openbare onderzoeken worden opgeschort op 24 maart en verder gezet na 24 april 2020

-    nog niet gestarte openbare onderzoeken worden pas gestart na 24 april 2020

-    de beslissingstermijn in de vereenvoudigde procedure wordt met 30 dagen verlengd (van 60 naar 90 dagen)

-    de beslissingstermijn in de gewone procedure wordt met 60 dagen verlengd (van 105 of 120 dagen naar 165 of 180 dagen)

-    de beslissingstermijn in beroep wordt verlengd met 60 dagen

-    de periode waarbinnen beroep kan worden ingesteld wordt ook met 30 dagen verlengd, van 30 naar 60.

Uitgangspunt is dat de beslissingstermijnen van lopende en nieuwe dossiers verlengd worden, maar dat overheden niet geblokkeerd worden indien zij kunnen optreden. Er wordt aangeraden om waar mogelijk zo snel mogelijk stappen uit te voeren en te beslissen om zo aanvrager, beroepsindiener en burger niet te lang in het ongewisse te laten en de economische stilstand niet nog erger te maken.

 

Online druktebarometer voor recyclagepark 

Bericht van 5 april 2020

Op dinsdag 7 april openen de recyclageparken van Limburg.net opnieuw hun deuren. Hoewel er strikte voorwaarden werden opgelegd en gelet de algemene oproep om ‘in uw kot te blijven’, vreest Limburg.net toch voor lange wachttijden. Om bezoekers die een bezoek toch niet willen uitstellen de mogelijkheid te geven om zich te informeren over de drukte op en rond het recyclagepark lanceert Limburg.net nu een online barometer.

Bekijk de drukte op en rond het recyclagepark voor u vertrekt
Eerst en vooral roept Limburg.net op om enkel noodzakelijke verplaatsingen naar het recyclagepark tot doen. Moet u toch echt noodzakelijk naar het recyclagepark? Bereid uw parkbezoek dan goed voor. Neem zeker een kijkje op www.limburg.net/recyclageparken en klik op het recyclagepark van uw keuze. Daar kan u bekijken hoe lang de file naar het recyclagepark is. Daarnaast krijgt u ook een overzicht van de actuele en de gemiddelde drukte op het gekozen recyclagepark. Op die manier kan u uw bezoek plannen op een rustiger moment.

Beperk uw parkbezoeken tot het hoogstnoodzakelijke
Hoewel de recyclageparken van Limburg.net opnieuw openen op dinsdag 7 april roept Limburg.net iedereen op om enkel noodzakelijke verplaatsingen naar het recyclagepark tot doen. De huis-aan-huis ophalingen gaan voorlopig gewoon door dus pmd, papier en karton, tuinafval, … kunnen meegegeven worden met de huis-aan-huis ophaling en worden beter niet naar het recyclagepark gebracht. Indien mogelijk kunnen bepaalde afvalsoorten ook thuis gestockeerd worden tot na de coronacrisis.

Geen betalingen met bancontact mogelijk
Om de doorstroming op de recyclageparken te optimaliseren en het besmettingsgevaar te beperken tot een minimum zijn betalingen met bancontact op de recyclageparken van Limburg.net tijdelijk niet mogelijk. Betalen kan enkel via overschrijving of door voorafbetaling. Op het ticket dat uit de betaalzuil komt als u het park uitrijdt, staat het verschuldigde bedrag en de bankgegevens waarmee u de overschrijving kan uitvoeren. Maak de betaling zo snel mogelijk in orde. Zo vermijdt u dat de toegang tot het park bij een volgend bezoek geweigerd wordt. Op mijn.limburg.net kan u alle informatie over uw parkbezoek en eventuele openstaande bedragen terugvinden.

Overzicht van alle richtlijnen

 • Ieder gezin mag maximum 1 bezoek per 14 dagen naar het recyclagepark. Zo kunnen we iedereen de kans geven om afval weg te brengen.  U kan zich met 1 identiteitskaart per gezin aanmelden. Het heeft geen zin om met de identiteitskaart van een ander gezinslid naar een park te komen in deze periode. Het systeem registreert elke aanmelding en weigert aanmeldingen die in strijd zijn met deze regel.
   
 • Het aantal bezoekers op het park beperkt . Hou rekening met lange wachttijden. Op www.limburg.net/recyclageparken kan u nakijken hoelang de wachtrij is. Klik hiervoor op de naam van het recyclagepark in kwestie.
   
 • Blijf tijdens het aanschuiven in uw wagen. 
   
 • Sorteer uw afval thuis goed uit zodat je snel en vlot uw afval in de correcte container kan achterlaten.
   
 • U moet de zuil zelf bedienen, de parkwachter mag u niet helpen.
   
 • Kom alleen naar het park. Enkel als u echt hulp nodig heeft om iets uit de auto te tillen en in de container te gooien, mag u een extra persoon meebrengen. De parkwachter kan u niet helpen met uitladen.
   
 • Behoud steeds de nodige afstand (min. 1,5 m) tot andere bezoekers of parkwachters. Respecteer alle basis hygiënemaatregelen.  Zo mag telkens maar 1 persoon afval deponeren in dezelfde container. Wacht op voldoende afstand tot de container van uw keuze vrij is.
   
 • Asbest kan niet naar het park gebracht worden. De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn nu nodig voor de zorgsector. Stel het verwijderen van asbest uit tot na de coronacrisis.
   
 • Hou er rekening mee dat per bezoek het gewicht van uw voertuig samen met het afval en de inzittenden max. 5 ton mag bedragen. Het voertuig (inclusief aanhangwagen) moet in één geheel op de weegbrug passen.
   
 • Er is geen verkoop van compost in bulk, hakselhout, compostbakken en -vaten.
  U kan het quotum huisvuilzakken niet afhalen.
   
 • De openingsuren van de winterperiode blijven gelden. Op di, wo, vr en za zijn de parken open van 9 tot 12.30 uur en 13 tot 16 uur. Op donderdag kunt u tot 17 uur op het park terecht.
   
 • Betalen op het park gaat niet.  Op het ticket leest u of uw een openstaande schuld heeft. Betaal deze thuis via overschrijving aan de hand van de info op het ticket. Vergeet dit zeker niet onmiddellijk in orde te brengen, want anders heeft u geen toegang tot het park bij een volgend bezoek. 

Breng je een bezoek aan het recyclagepark? Wees hoffelijk!
Limburg.net verwacht een groot aantal bezoekers bij de heropening van de recyclageparken. Hierdoor kunnen er lange wachtrijen ontstaan. Daarnaast zal er voorrang gegeven worden aan bezoekers die intern moeten circuleren omdat ze meerdere afvalsoorten afleveren en het transport van containers. Ook fietsers en voetgangers moeten in de rij aanschuiven. Limburg.net vraag aan iedereen om hoffelijk te zijn en de opgelegde maatregelen te respecteren.

Omdat de richtlijnen rond huis-aan-huis inzameling en de recyclageparken kunnen veranderen vraagt Limburg.net iedereen om zich regelmatig te informeren via de website www.limburg.net/corona en de facebookpagina van Limburg.net.
 

Limburg.net-recyclageparken opnieuw open vanaf 7 april 

Bericht van Limburg.net van dinsdag 31 maart 2020

Limburg.net-recyclageparken opnieuw open vanaf 7 april

Vanaf 7 april 2020 openen de Limburg.net-recyclageparken opnieuw de deuren. Wij rekenen erop dat de hieronder vermelde maatregelen strikt worden opgevolgd als u een Limburg.net-park bezoekt. Heeft u thuis voldoende ruimte om uw afval nog even te stockeren? Stel een bezoek aan het recyclagepark dan nog even uit. Probeer in ieder geval de eerste dagen na de heropening het park te vermijden, zo is er geen grote toeloop.

· Ieder gezin mag maximum 1 bezoek per 14 dagen naar het recyclagepark. Zo kunnen we iedereen de kans geven om afval weg te brengen. U kan zich met 1 identiteitskaart per gezin aanmelden. Het heeft geen zin om met de identiteitskaart van een ander gezinslid naar een park te komen in deze periode. Het systeem registreert elke aanmelding en weigert aanmeldingen die in strijd zijn met deze regel.

· Hou voldoende afstand (1,5 meter) van de parkwachters en andere bezoekers. Hierdoor is het aantal bezoekers op het park beperkt . Hou rekening met lange wachttijden.

· Blijf tijdens het aanschuiven in uw wagen.

· Sorteer uw afval thuis goed uit zodat je snel en vlot uw afval in de correcte container kan achterlaten.

· U moet de zuil zelf bedienen, de parkwachter mag u niet helpen.

· Kom alleen naar het park. Enkel als u echt hulp nodig heeft om iets uit de auto te tillen en in de container te gooien, mag u een extra persoon meebrengen. De parkwachter kan u niet helpen met uitladen.

· Behoud steeds de nodige afstand (min. 1,5 m) tot andere bezoekers of parkwachters. Respecteer alle basis hygiënemaatregelen. Zo mag telkens maar 1 persoon afval deponeren in dezelfde container. Wacht op voldoende afstand tot de container van uw keuze vrij is.

· Asbest kan niet naar het park gebracht worden. De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn nu nodig voor de zorgsector. Stel het verwijderen van asbest uit tot na de coronacrisis.

· Er is geen verkoop van compost in bulk, hakselhout, compostbakken en -vaten.

· U kan het quotum huisvuilzakken niet afhalen.

· De openingsuren van de winterperiode blijven gelden. Op di, wo, vr en za zijn de parken open van 9 tot 12.30 uur en 13 tot 16 uur. Op donderdag kunt u tot 17 uur op het park terecht.

· We geven voorrang aan de interne circulatie en het transport van de containers. Wees hoffelijk!

Maatregelen verlengd tot minstens 19 april 

BE-Alert bericht van de Eerste Minister van zaterdag 28 maart om 9.25 uur

In de Nationale Veiligheidsraad van 27 maart, uitgebreid met de ministers-presidenten, is beslist de eerder genomen maatregelen te verlengen met twee weken, dus tot en met 19 april. Ze kunnen daarna nog twee weken worden verlengd, d.w.z. tot en met 3 mei. De situatie zal in elk geval voortdurend geëvalueerd worden. De Nationale Veiligheidsraad zal daarvoor op gezette tijdstippen bijeen komen.

Ter herinnering, De details van de maatregelen zijn beschikbaar op de website www.info-coronavirus.be.

Toch een paar verduidelijkingen:

Wat fysieke activiteit in open lucht betreft, die blijft aanbevolen, met respect voor social distancing en alleen in het tijdsbestek dat echt nodig is. Mensen mogen dus alleen buiten zijn zolang het lopen, wandelen of fietsen duurt. Mensen moeten ook in beweging blijven (en dus niet urenlang in de parken gaan zitten bijvoorbeeld).

De zogenaamde lockdown parties die sommige mensen organiseren, zetten al onze inspanningen op het spel en blijven een probleem met belangrijke gevolgen voor de gezondheid, zoals blijkt uit de feiten. Die feestjes blijven uiteraard verboden.

Wat de scholen betreft, en vooral hun werking tijdens de paasvakantie:

                           - De regels blijven dezelfde. Ook tijdens de paasvakantie moet er opvang in de scholen mogelijk zijn.

                           - Als dat echt onmogelijk blijkt, kan er een andere vorm van opvang worden georganiseerd, onder de volgende voorwaarden:

                                         * De kinderen die tot nu samen opgevangen werden, moeten dat ook blijven, en niet gemengd worden met andere kinderen.

                                        * De kinderen worden bij voorkeur opgevangen door mensen met wie ze recent al in contact zijn geweest.   

Zoals altijd zijn de beslissingen gebaseerd op de aanbevelingen van de wetenschappelijke experts, die eerder vandaag zijn samengekomen.

Overtredingen worden bestraft. Daarnaast zullen we binnenkort een systeem invoeren voor de onmiddellijke inning van boetes.

Iedereen heeft de individuele en collectieve verantwoordelijkheid om deze beslissingen, waarvan we weten dat ze moeilijk zijn, te respecteren. We zijn blij met de inzet, de solidariteit en de verantwoordelijkheid van elke Belg. Iedereen weet dat deze maatregelen essentieel zijn voor onze gezondheid. We zijn ook erkentelijk voor het werk van het medisch personeel. Hun  dagelijkse inzet is bijzonder en lovenswaardig, en alle overheden van het land doen hun uiterste best om hen te beschermen. Tot slot is ook de inzet van alle mensen die het land elke dag draaiende houden, van fundamenteel belang. Ook hen willen we bedanken.

Blijf voor jezelf zorgen en blijf zorgen voor de anderen.

Nieuwe ophaalregels Limburg.net 

Bericht van donderdag 26 maart 2020 - 14.30 uur

De afgelopen dagen hebben de ophaaldiensten van Limburg.net en de externe ophaalfirma’s (Renewi en Suez) alles in het werk gesteld om alle geplande ophalingen aan huis te laten doorgaan. Tijdens de ophalingen stellen de ophalers echter vast dat er veel meer afval wordt aangeboden dan normaal. Dit is enerzijds te wijten aan de gesloten recyclageparken en anderzijds aan het feit dat veel mensen hele dagen thuis zijn en ze hun tijd zinvol willen besteden en beginnen opruimen. Hierdoor produceren ze meer afval. De grote hoeveelheden afval die worden aangeboden zorgen er echter voor dat de vrachtwagens sneller vol zijn, de beladers een extra zware taak hebben en de rondes veel langer duren dan normaal wat wel even kan maar ook niet vol te houden is.

Aantal aangeboden zakken beperkt tot vier

Om zoveel mogelijk ophalingen te kunnen blijven garanderen beperkt Limburg.net het aantal aangeboden afvalzakken tot vier per afvalsoort. Voor huisvuil en pmd was het aantal aangeboden zakken al beperkt tot vier door de richtlijnen van de Vlaamse overheid. Limburg.net beperkt nu ook het aantal groenafvalzakken tot maximaal 4 zakken per gezin. In gemeenten waar met containers wordt gewerkt is het niet meer toegelaten om extra zakken naast de container aan te bieden.

Grofvuilophalingen aan huis uitgesteld tot 3 mei

Om zoveel mogelijk capaciteit vrij te houden voor de ophaling van huisvuil, gft, pmd en papier en karton worden de grofvuilophalingen aan huis voorlopig uitgesteld tot na 3 mei. Iedereen die al een aanvraag deed voor een grofvuilophaling wordt hiervan persoonlijk verwittigd. De geplande ophalingen worden verschoven naar de eerstkomende ophaaldatum in mei.

Ophalingen van huisvuil en gft blijven prioriteit

Op dit ogenblik lukt het nog net om volgens het voorziene schema te werken. Maar dit wordt elke dag een grotere uitdaging. Ook de ophaalfirma’s worden immers geconfronteerd met afwezigheden. Daarnaast zijn er ook de bijkomende voorzorgsmaatregelen waardoor zij op een andere manier dan normaal werken. Zolang het kan, blijven zoveel mogelijk ophalingen gewoon doorgaan. Op het moment dat er teveel afwezigheden zijn of de rondes te zwaar worden om alles uit te voeren zal er prioriteit gegeven worden aan huisvuil en gft. De rondes voor papier en karton en later ook deze van pmd zullen dan tijdelijk niet meer uitgevoerd worden. Limburg.net vraagt daarom aan iedereen om de beperkingen in het aangeboden afval te respecteren.
 

Toon uw respect voor de ophalers, bied uw afval correct aan

Elk jaar zetten de afvalsector de afvalophalers in de kijker tijdens de ‘Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter’. Vandaag wordt nog maar eens duidelijk dat ze een essentiële dienstverlening verzorgen. Limburg.net roept iedereen op om - uit respect voor de afvalophalers - de regels rond het aanbieden van afval te respecteren en zijn afval correct aan te bieden. Zo kunnen de ophalers hun werk efficiënt en snel uitvoeren:

* De ophaling start zoals steeds om 6 uur ’s ochtends. Zet uw afval de avond voordien of uiterlijk ’s ochtends om 6u buiten, zo staat het steeds tijdig aan de straat.

* Respecteer de maximumgewichten die in de container of zak mogen. bv. Een pakket papier mag max. 15 kg wegen, een grote zak huisvuil 10 kg en een kleine zak 5 kg.

* Zorg ervoor dat u niet teveel afval buiten zet per ophaalbeurt: maximum 4 zakken voor huisvuil, pmd en groenafval, max. 2 m³ tuin- en snoeihout en max. 1 m³ papier en karton

* Sorteer correct zodat uw afval niet geweigerd moet worden.

 

Alle Herkse initiatieven op een rij 

Gepubliceerd woensdag 25 maart 2020 - 18.45 uur

Exact een week geleden werden in het kader van de strijd tegen het coronavirus verregaande maatregelen van kracht om de gezondheid van alle burgers in België te beschermen. Niet essentiële winkels werden gesloten en er geldt een samenscholingsverbod. De maatregelen gelden tot minstens 5 april. Hier zetten we de belangrijkste maatregelen waarmee jij als inwoner van Herk-de-Stad geconfronteerd wordt op een rij.

Ziek? Bel naar je huisarts

Eerst en vooral hopen we dat vooral heel goed met je gaat. Kamp je toch met een hoestje, keelpijn, een loopneus of koorts en voel je je ongerust? De algemene regel blijft: iedereen met klachten aan de luchtwegen blijft thuis en neemt telefonisch contact op met de huisarts. Ga dus zeker niet in de wachtzaal zitten. Volg de telefonische instructies van je huisarts goed op. De huisartsenvereniging vraagt ook nadrukkelijk om enkel naar de huisarts te bellen als je symptomen hebt. Voor alle andere vragen kan je tussen 8 en 20 uur terecht op de infolijn 0800 14 689, of doorlopend via de website info-coronavirus.be.

Welke maatregelen zijn er van toepassing tot 5 april?

De Nationale Veiligheidsraad nam op 17 maart maatregelen die de verspreiding van de epidemie moeten tegengaan. Burgers zijn verplicht thuis te blijven om zoveel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden. Alle winkels zijn gesloten, behalve voedingswinkels, dierenvoedingswinkels, apothekers, krantenwinkels en brandstofleveranciers. Vanaf vandaag woensdag 25 maart worden ook kappers verplicht te sluiten. Daarnaast zijn alle culturele-, recreatieve-, en sportactiviteiten verboden. Buitenactiviteiten zijn toegelaten. Wandelen, fietsen of joggen mag enkel in je eigen buurt.

Verder is er belangrijk nieuws voor Belgen die via de luchthaven het land binnen komen: zowel de persoon zelf ALS de persoon/personen die hem/haar afhalen, worden verplicht om veertien dagen in quarantaine te gaan waarbij het verboden is om te werken.

Deze maatregelen brengen heel wat vragen met zich mee. Het crisiscentrum zette de meest gestelde vragen en het antwoord op een rij. Heb je een vraag? Surf dan naar https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/. Staat je vraag niet in het overzicht, bel dan naar de infolijn op 0800 14 689.

Gemeentehuis en OCMW: werken op afspraak en aangepaste dienstverlening

Het gemeentebestuur en het OCMW van Herk-de-Stad passen naar aanleiding van de verdere verspreiding van het coronavirus de dienstverlening aan.

Gemeentehuis

Om niet alleen de inwoners maar ook de medewerkers maximaal te beschermen werken de diensten in het gemeentehuis enkel op afspraak, maar enkel voor dienstverlening waarbij het niet anders kan. Voor heel wat diensten kan je ook terecht op www.herk-de-stad.be of telefonisch. Als je een afspraak hebt, mag je je aan het gemeentehuis aanmelden. Heb je geen afspraak? Dan zal je later moeten terugkomen, wanneer je wel een afspraak hebt. Zo kunnen we contacten tussen verschillende mensen beperken, voor uw én onze veiligheid.

Onze diensten zijn bereikbaar via:

Gemeentehuis: 013 38 03 10 (algemeen nummer) - info@herk-de-stad.be (Het gemeentehuis blijft ook na de kantooruren bereikbaar voor dringende gevallen).
Dienst Burgerzaken: 013 38 03 20 - burgerzaken@herk-de-stad.be
Dienst Omgeving: 013 38 03 34 - omgeving@herk-de-stad.be
Technische Dienst: 013 38 03 31 - td@herk-de-stad.be
Dienst Leefmilieu: 013 38 03 06 - leefmilieu@herk-de-stad.be
Wonen in West-Limburg: 013 38 03 16 - info@woneninwestlimburg.be  

Een medewerker zal je vraag beoordelen: is je vraag dringend en kan de informatie niet telefonisch, digitaal of per post bezorgd worden? Dan krijg je een afspraak en mag je langskomen. Kom, indien mogelijk, alleen. Hou ook minstens 1,5 m afstand van medeburgers en personeel.

Is je vraag dringend, maar kan de informatie telefonisch, digitaal of per post bezorgd worden? Dan krijg je geen afspraak, maar word je wel verder geholpen.

Is je vraag niet dringend, maar kan de informatie telefonisch, digitaal of per post bezorgd worden? Dan krijg je geen afspraak, maar word je ook verder geholpen.

Is je vraag niet dringend en kan de informatie niet telefonisch, digitaal of per post bezorgd worden? Dan vragen we je om na 5 april opnieuw contact op te nemen.

Aangezien je in veel supermarkten en andere winkels vuilniszakken kan aankopen, kan je hiervoor voorlopig niet terecht bij onze diensten.

OCMW/Sociaal Huis

Ook in het Sociaal Huis wordt op afspraak gewerkt, maar enkel voor die situaties waarbij het niet anders kan. Je kan de diensten bereiken via 013 78 09 40 of socialedienst@ocmwherkdestad.be.

Als je een afspraak hebt, mag je aan de voordeur aanbellen. Heb je geen afspraak? Dan zal je later moeten terugkomen, wanneer je wel een afspraak hebt. Zo kunnen we contacten tussen verschillende mensen beperken, voor uw én onze veiligheid.

Heb je een afspraak voor een huisbezoek? De medewerkers zullen beoordelen of de afspraak echt nodig is. Indien dit niet het geval is, word je gecontacteerd om je afspraak te verplaatsen.

Je poetshulp of verzorgende blijft langskomen, maar houdt hierbij uiteraard rekening met de algemene hygiënemaatregelen en zal de nodige afstand respecteren. De klusjesdienst kan enkel in dringende gevallen komen.

De Speeldoos

De Speeldoos blijft open voor voor- en naschoolse kinderopvang. Het kantoor blijft gesloten en is enkel bereikbaar op afspraak.

Tel. 013 55 41 81 - despeeldoos@herk-de-stad.be

Vrijetijdsdiensten blijven gesloten tot 19 april

Bij ministerieel besluit werd beslist dat alle vrijetijdsdiensten gesloten blijven tot 19 april. Het gaat om De Markthallen, de dienst Jeugd, dienstencentrum De Cirkel en sportcentrum Herkules. Onze medewerkers zijn hierdoor enkel telefonisch of per e-mail bereikbaar:

De Markthallen: tel. 013 35 99 50 - demarkthallen@herk-de-stad.be
Dienst Jeugd: tel. 013 77 51 04 - jeugd@herk-de-stad.be
Dienstencentrum De Cirkel: tel. 013 52 26 64 - decirkel@herk-de-stad.be
Dienst Sport: tel. 013 55 25 95 - sportdienst@herk-de-stad.be
Bibliotheek: tel. 013 55 39 01 - bibliotheek@herk-de-stad.be    Wie boeken wil afhalen, kan hiervoor mailen naar bibliotheek@herk-de-stad.be.

Burgers die ziek of grieperig zijn, worden verzocht om thuis te blijven als zij een afspraak hebben!

Daarnaast blijft ook de bibliotheek gesloten tot 19 april.

Huisvuilzakken

Huisvuilzakken kan je momenteel niet afhalen in het gemeentehuis of op het recyclagepark dat momenteel ook gesloten is. Je kan er wel voor terecht in Spar Schulen of Spar Schakkebroek. In de meeste andere warenhuizen zijn ze ook gewoon te koop. De recyclageparken zijn momenteel gesloten. De huis-aan-huisophalingen gaan door zoals gepland.

Geen wekelijkse markt

De wekelijkse markt in Herk-de-Stad gaat niet door tot minstens 5 april. Omdat er in het centrum en in onze deelgemeenten heel wat voedingswinkels aanwezig zijn, kan er niet aangetoond worden dat de markt een noodzaak is.

Gemeente en OCMW contacteren alle 75-plussers

Gemeente en OCMW zijn gestart met alle 75-plussers in Herk-de-Stad te bellen. Zo kunnen de zorgnoden gedetecteerd worden en kan er iets gedaan worden aan de vereenzaming van de mensen. Gemeente en OCMW zullen zoveel als mogelijk bijspringen. Daarnaast werden alle Herkse thuisverpleegkundigen opgeroepen om eventuele noden bij hun patiënten zo snel mogelijk te signaleren. Ook de mantelzorgers die gekend zijn bij de gemeente worden hiervoor gecontacteerd. Aarzel zelf ook niet om mensen in je buurt die nood kunnen hebben aan een babbel even te contacteren!

Help kwetsbare groepen verder

Het coronavirus is gevaarlijk, vooral voor kwetsbare groepen? Wil jij deze mensen graag een handje helpen door een boodschap te doen, dieren te verzorgen of ze telefonisch een luisterend oor te bieden? Op www.herk-de-stad.be/coronavirus kan je hiervoor een handig briefje downloaden. Let natuurlijk wel op de hygiënemaatregelen en de richtlijnen rond social distancing. Zo dragen we zorg voor elkaar!

Open handelszaken: afhalen, leveren, webshop

Het gemeentebestuur start vanaf vandaag met www.herk-de-stad.be/handelszaken een pagina om de lokale middenstand en horeca te steunen in deze coronacrisis. Op de pagina wordt de komende dagen een overzicht opgebouwd van de Herkse handelaars die aan huis leveren, afhaalzaken, handelaars die leveren of werken op afspraak, diegenen die een webshop hebben, … Uiteraard allemaal initiatieven die de veiligheid van de bewoners niet in gevaar brengt. Handelaars die opgenomen willen worden in dit overzicht kunnen dit door te mailen naar ondernemen@herk-de-stad.be. Op dit mailadres kan je ook terecht voor alle vragen. Heel wat Herkse handelaars hebben ook een pagina op onze stadsapp waar je hen kan volgen. Hoe de app downloaden? Heb je een Iphone? Geef ‘Herk-de-Stad’ in bij de zoekfunctie en klik op het zoekicoon. Je krijgt dan onder meer de ‘Herk-de-Stad City App’. Installeer deze app volledig gratis. Heb je een android-toestel? Je kan via Google Play zoeken op ‘Herk-de-Stad’. Je krijgt dan onder meer de ‘Herk-de-Stad City App’. Installeer deze app.

Waarschuwingen corona via BE-Alert

De corona-epidemie is een ernstige noodsituatie in ons land. Bij een noodsituatie wil Binnenlandse Zaken je graag snel verwittigen. Daarom maakt de federale overheid gebruik van BE-Alert. Dat is een systeem dat je meteen gratis op de hoogste stelt via e-mail (momenteel), per sms of telefonisch. Registreer je vandaag nog op www.be-alert.be. Ook via www.facebook.com/herkdestad, onze stadsapp en www.herk-de-stad.be/coronavirus blijf je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

Help kwetsbare groepen verder 

Het coronavirus is gevaarlijk, vooral voor kwetsbare groepen. Wil jij deze mensen graag een handje helpen? Vul dan dit briefje in en steek het in hun brievenbus. Let natuurlijk wel op de hygiënemaatregelen en de richtlijnen rond social distancing. Zo dragen we zorg voor elkaar!